Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fetita sau baiat

Fetita sau baiat

Multi parinti isi pun intrebarea: "Ce se va naste, fetita sau baiat?". Sexul viitorului copil se stabileste din momentul conceptiei si depinde de asa numitii cromozomi sexuali pe care copilul ii primeste de la parinti. La femei se formeaza doar un singur tip de "ovul" care poarta cromozomul X. La barbati insa se formeaza doua tipuri de "spermatozoizi", unul care poarta cromozomul X si altul care poarta cromozomul Y.

Viitoarele fetite, in momentul conceptiei, primesc numai cromozomi X: unul de la mama, altul de la tata - XX fetita. Baietii primesc cromozomul X de la mama si cel Y de la tata - XY baiat.

In prezent putem afla cu siguranta sexul copilului dupa 20 de saptamani de sarcina, iar cateodata chiar la varsta de 16 saptamani (4 luni) cu ajutorul examenului ecografic.
Exista metode care pot determina sexul viitorului copil incepand cu 10 saptamani de sarcina. Din pacat nu le putem considera foarte sigure, intrucat sunt legate de obtinerea celulelor corionului, care, cateodata, poate duce la avort spontan.

Specialistii israelieni au descoperit in sangele femeii gravide substante biochimice, care permit determinarea sexului viitorului copil chiar dupa 16 zile de la conceptie. Aceste substante, asa numitii "markeri", indica diferentele hormonale dintre sexe. Testul propus este foarte sigur si nu prezinta risc nici pentru mama si nici pentru copil. Insa aplicarea lui poate marginaliza etica medicala. Dupa o statistica facuta in toata lumea, anual mor din cauza avorturilor intre 2-5 milioane fetite, fapt legat de dorinta parintilor de a avea baieti. Noua metoda de diagnostic poate spori o asa "selectie" si de aceea este de dorit sa fie folosita numai dupa prescriptii medicale (de exemplu in cazul in care exista riscul aparitiei asa numitor boli genetice legate de sex, de care sufera doar baietii). Insa, exista parinti care vor sa afle sexul viitorului copil inca inainte de conceptie.
Este foarte important de subliniat faptul ca astazi nu exista o argumentare stiintifica cu privire la stabilirea exacta a sexului viitorului copil.

In anii 60 au fost propuse metode care imparteau spermatozoizii in X si Y cu ajutorul unui camp electric, si ulterior - insamantare artificiala. Insa, aceasta metoda a dus la urmari extrem de neplacute. In particular, se nasteau copii cu boli genetice din cauza mutatiilor produse.

Specialistii americani de la universitatea Harvard, aproape de jumatate de secol, s-au dedicat cercetarii metodelor care ar putea asigura alegerea sexului viitorului copil. Ei au constatat ca spermatozoizii, care poarta genele feminine cu cromozomul X, sunt mai viabili si traiesc mai mult decat cei care poarta genele masculine cu cromozomul Y.
Spermatozoizii care poarta genele masculine cu cromozomul Y sunt semnificativ mai putini, dar mai mobili decat cei care poarta genele feminine, durata lor de viata, ca regula, nedepasind 24 ore.

Daca actul sexual are loc in timpul ovulatiei, atunci spermatozoizii Y se vor misca mai repede si vor ajunge primii la ovul, iar probabilitatea nasterii unui baiat creste. Daca actul sexual are loc inaintea ovulatiei, atunci spermatozoizii Y mor, iar in momentul ovulatiei la ovul vor ajunge spermatozoizii X, iar atunci probabilitatea nasterii unei fetite va creste. La un ciclu de 28 de zile ovulatia are loc in zilele 14-15.

Metoda dietetica

O metoda simpla de a creste probabilitatea nasterii copilului de sex dorit este asa numita "metoda dietetica".

Se considera ca, pentru conceperea unui baiat, in ratia alimentara alimentara a mamei trebuie sa fie o predominanta a ionilor de potasiu (K+) si sodiu (Na+), si mai putini ioni de calciu (Ca2+) si magneziu (Mg2+). Dintre produse sunt de preferat: carne, cartofi, salam, fasole, piersici, afumaturi, etc.

Pentru fetite, mai multi ioni de calciu (Ca2+) si magneziu (Mg2+), mai putini ioni de potasiu (K+) si sodiu (Na+) - adica trebuie sa consumati: produse lactate, verdeturi (legume), si sa excludeti afumaturile.
Dieta se urmeaza de la inceputul ciclului pana la presupusa conceptie.

Pentru planificarea conceptiei viitorului copil, parintii folosesc tabele pentru a determina luna in care probabilitatea de a concepe copilul de sex dorit creste.
Unul dintre aceste tabele este prezentat mai jos. Pe verticala este indicata varsta mamei, iar pe orizontala lunile conceptiei.

Varsta mama Ian Feb Mar Apr Mai Iunie Iulie Aug Sep Oct Noie Dec

18

B

F

B

F

B

B

B

B

B

B

B

B

19

B

F

B

F

B

B

B

B

B

F

B

F

20

F

B

F

B

B

B

B

B

B

F

B

B

21

B

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

22

F

B

B

F

B

F

F

B

F

F

F

F

23

B

B

F

B

B

F

B

F

B

B

B

F

24

B

F

B

B

F

B

B

F

F

F

F

F

25

F

B

B

F

F

B

F

B

B

B

B

B

26

B

F

B

F

F

B

F

B

F

F

F

F

27

F

B

F

B

F

F

B

B

B

B

F

B

28

B

F

B

F

F

F

B

B

B

B

F

F

29

F

B

F

F

B

B

F

F

F

B

B

B

30

B

F

F

F

F

F

F

F

F

F

B

B

31

B

F

B

F

F

F

F

F

F

F

F

B

32

B

F

B

F

F

F

F

F

F

F

F

B

33

F

B

F

B

F

F

F

B

F

F

F

B

34

F

F

B

F

F

F

F

F

F

F

B

B

35

B

B

F

B

F

F

F

B

F

F

B

B

36

F

B

F

B

B

F

F

F

B

B

B

B

37

B

F

B

B

F

B

F

B

F

B

F

B

38

F

B

F

B

B

F

B

F

B

F

B

F

39

B

F

B

B

B

F

F

B

F

F

F

F

40

F

B

F

B

F

B

B

F

B

F

B

F

41

B

F

B

F

B

F

B

B

F

B

F

B

42

F

B

F

B

F

B

F

B

B

F

B

F

43

B

F

B

F

B

F

B

F

B

B

B

B

44

B

B

F

B

B

B

F

B

F

B

F

F

45

F

B

B

F

F

F

B

F

B

F

B

B

Dragi parinti, nu uitati ca cel mai important lucru este sanatatea copilului si nu sexul sau.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii