Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fasolea

Originara din America Centrala si de Sud, adusa de catre conchistadori, a fost considerata destula vreme o leguma vulgara. Abia la sfarsitul secolului al XVI-lea, botanistul Lonicer indica unele proprietati medicinale ale acestei legume.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fasolea uscata are un continut ridicat de proteine (21%-25%), in hidrati de carbon (56%), in potasiu (1770 mg%), in calciu (195 mg%), in fosfor (420 mg%) si in fier (7 mg%). Continutul in vitamina A este remarcabil (250 micrograme%), in vitamina B1 de 0,5 mg%, in vitamina B2 de 0,4 mg%, in niacina de 3,4 mg%, iar in vitamina C de 20 mg%. Dintre microelemente, s-au identificat nichelul, cuprul si cobaltul. Valoarea energetica, bazata pe continutul ridicat in proteine si hidrocarburi, este de 328 kcal la 100 g seminte uscate, din care se resoarbe peste 80%.

Fasolea verde are un continut de cca 10 ori mai mic in proteine si hidrati de carbon, celelalte elemente fiind si ele mai reduse. Valoarea energetica este de 31 kcal la 100 g.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Ca toate celelalte leguminoase, fasolea-pastai este diuretica, utila nu numai in litiaza renala, oligurie, albuminurie, ci si in diateze urice (reumatism, guta). Datorita efectului diuretic-depurativ, sucul de pastai verzi (cca 100 ml/zi) este recomandat in acnee, inflamatii cutanate la copii si la adolescenti (acnee juvenila).

Fasolea verde este si un tonic hepatic si pancreatic, citandu-se unele efecte in scaderea glicemiei si recomandandu-se, deci, diabeticilor. Tecile de la pastaile uscate au fost experimentate atat pe animale de laborator cat si la om, dovedind reale proprietati hipoglicemiante, utile in diabet. Foarte interesante sunt proprietatile tonic-cardiace, recomandandu-se administrarea lor, ca medicament adjuvant, in pauza de digitalice.

Extern. Faina de Fasole are proprieti calmante, utile in eczeme. Ea actioneaza ca maturativ, ("de coacere") in abcese si panaritiu.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumata sub forma de fasole verde, in preparate culinare usoare
  • Suc - utilizat ca diuretic-depurativ
  • Tinctura din 20 g pastai la 100 ml alcool, macerat 7-8 zile. Se administreaza 70-120 picaturi de 4 ori pe zi, in pauza tratamentului cu digitala.
  • Infuzie (doua minute) preparata din 2 linguri teci de Fasole verde uscata si fragmentate la 250 ml apa. Se lasa apoi la macerat de seara pana dimineata si se consuma in timpul zilei 2 cani in tratament de lunga durata, in special pentru scaderea glicemiei in diabet si ca tonic hepatic si pancreatic. Mentionam faptul ca valoarea maxima hipo-glicemianta o au pastaile inca verzi, cand se formeaza primele boabe, care se usuca. Tecile de fasole uscate toamna la maturitatea boabelor au actiune hipoglicemianta foarte scazuta, desi se folosesc in unele produse sau "Ceaiuri antidiabetice"
  • Extern, se aplica cataplasme din faina de Fasole, preparata cu apa calda.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii