Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerile abdominale la copii

Deseori la sugari si copiii mici apar dureri abdominale ca urmare a spasmelor intestinale sau a acumularii de gaze in stomac si intestine, fenomen legat in special de dispepsiile de fermentatie.

In astfel de cazuri, in afara tratamentului medicamentos prescris de medic, se pot administra infuzii de plante, calculand cantitatea lor in functie de nevoile de lichide pe kg corp si pe zi, care nu trebuie sa depaseasca 1 litru in 24 ore.

Plantele recomandate trebuie sa aiba actiune antispastica si carminativa (calmarea durerilor abdominale si stimularea evacuarii gazelor), care sa favorizeze eliminarea gazelor acumulate in stomac si intestine.

Se recomanda infuzii din plantele acestor familii, in cantitate de 3-6 linguri pe zi, iar la copiii intre 2-5 ani, 1-2 cani pe zi.

Tot lor li se recomanda si urmatoarele preparate fitoterapeutice:

Fructe de Anason:
- infuzie, preparata din 8-10 fructe la 100 ml apa; se beau 3-6 linguri, pana la o cana, in functie de varsta. La copiii peste 5 ani se pot da pana la 2 cani pe zi dintr-o infuzie preparata din 1/2 lingurita fructe la o cana cu apa.

Fructe de Chimion:
- infuzie, preparata din 1/2 lingurita fructe la 100 ml apa. Se beau 6 linguri (la sugari) pana la o cana pe zi (la copilul trecut de varsta de 5 ani).

Fructe de Coriandru:
- infuzie, 1/2 lingurita fructe la 100 ml apa; se administreaza diferentiat, in functie de varsta, de la cateva linguri pana la 1-2 cani pe zi.

Frunze de Roinita:
- infuzie, o lingurita la o cana cu apa. Cantitatea de lichid se dozeaza ca si in prescriptiile de mai sus, dupa varsta copilului; la sugari maximum 6 linguri pe zi, la copiii mai mari, 1 pana la 2 cani pe zi.

Frunze de Menta:
- infuzie, preparata dintr-o lingura frunze la o cana cu apa; se administreaza in functie de varsta, de la 3 linguri pana la o cana pe zi, preferabil neindulcita.

In calmarea durerilor abdominale la copii se obtin bune rezultate cu urmatoarea formula:

Flori de Tei 30 g
Frunze de Roinita 30 g
Frunze de Menta 20 g
Fructe de Anason 10 g
Fructe de Chimion 10 g

Infuzie, preparata dintr-o lingurita amestec de plante la o cana cu apa. Se administreaza de la 3 linguri pana la o cana pe zi, in functie de varsta.

La copiii cu tulburari cronice de nutritie (distrofici) pe care se grefeaza de cele mat multe ori dispepsiile acute, in prima zi se vor administra numai infuzii de plante sau apa fiarta si racita, neindulcite sau usor indulcite cu zaharuri mai greu fermentescibile (glucoza, dextroza sau in cazurile de dispepsii de fermentatie, numai cu zaharina sau ciclamat de sodiu).

In ziua urmatoare, ca aliment-medicament, i se poate da copilului supa de morcovi, in cantitate de pana la 1/5-1/7 din greutatea sa corporala.

In cazul in care durerile abdominale sunt insotite si de diaree, se recomanda mere coapte (curatite de coaja) sau banane. Din ziua urmatoare se incepe realimentarea cu un preparat de lapte "umanizat" sau cu fainoase cu apa (daca sugarul este trecut de 6-7 luni).

Cantitatea de lapte se va creste treptat, dar ea nu trebuie sa depaseasca 700 ml/zi. In cazul disparitiei colicilor si al normalizarii numarului si consistentei scaunelor, se trece treptat la dieta normala, introducandu-se glucide (fulgi de Grau, de Porumb sau de Ovaz, apoi si alte alimente, in functie de varsta copilului.

Ca tratament extern contra durerilor colicative se recomanda aplicarea de comprese caldute pe abdomen cu infuzie de Maghiran, preparata din 2 linguri de planta la o cana cu apa. Compresa se schimba la 10-15 minute, pentru a se mentine in permanenta caldura locala.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii