Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dovleacul turcesc

Originar din America, Dovleacul turcesc, cunoscut si sub denumirea de Bostan moldovenesc, Dovleac alb sau Dudaie, este frecvent cultivat in toate regiunile tarii in scopuri alimentare sau ca furaj.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Are o compozitie asemanatoare cu Dovlecelul, dar un continut mai ridicat in hidrati de carbon. Semintele contin un ulei comestibil de buna calitate. Turtele ramase dupa presarea uleiului sunt bogate in proteine si constituie un excelent furaj pentru vite. Seminele decojite dupa extragerea uleiului pot fi utilizate la prepararea de halva.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. In scopuri alimentare, se consuma copt sau fiert, fie ca atare, fie in preparate de patiserie.

Semintele de Dovleac turcesc, la fel ca si cele de Dovlecel sau Bostan, sunt recomandate in parazitoze, in special in teniaze si ascaridioze.

Se consuma decojite ca atare, la adulti 50-100 g pe zi, iar la copii 15-30 g pe zi, dimineata inainte de mancare. Dupa mancare (la 2 ore), se administreaza un purgativ. Aceasta cura se urmeaza 4-6 zile, dupa care se face examenul coprologic.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii