Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dezvoltarea vorbirii copilului prescolar

Dezvoltarea din ce in ce mai rapida a vorbirii sub aspect fonetic, articulator, gramatical, sporeste considerabil posibilitatile de cunoastere ale copilului prescolar, adanceste gandirea sa.

In perioada 3-6 ani copilul poate vorbi din ce in ce mai usor si despre lucruri care nu-l impresioneaza direct, nemijlocit. Mai ales dupa 4 ani, el poate relata un fapt petrecut nu demult, sau poate construi intr-o masura redusa, fireste, intai in mitea sa si apoi in realitate, o actiune, un joc. Acest lucru se datoreaza gandirii care se dezvolta in stransa legatura cu vorbirea. Odata cu stabilirea mai precisa, mai completa a intelesului cuvintelor, creste mult capacitatea copilului de insusire a limbajului.

La marea majoritate a copiilor, varsta de 4 ani este cea care marcheaza definitivarea procesului de perfectare a pronuntiei. La aceasta varsta, copilul poate articula corect toate sunetele vorbirii, inclusiv consoanele mai greu de pronuntat (de ex.: "r"), iar in ceea ce priveste diferentierea sunetelor separate, el deosebeste bine sunetele asemanatoare: "v" de "f", "b" de "p", "m" de "n" etc. Poate retine cu usurinta si reproduce cuvantul nou, de patru-cinci silabe, dupa ce l-a auzit de cateva ori.

Vocabularul copilului prescolar se imbogateste mereu: de la 1000 cuvinte la 3 ani, el ajunge la aproximativ 2000 cuvinte la 4 ani si la 2.500 cuvinte la 5 ani. La sfarsitul perioadei prescolare copilul stapaneste un vocabular suficient de dezvoltat ca sa poata intre o conversatie cu cineva. El poate relata ceva, poate povesti.

Copilul trebuie indrumat permanent sa se exprime corect si complet, sa formuleze propozitii si fraze fara greseli


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii