Trimite unui prieten Printeaza pagina

De ce sunt proteinele atat de sanatoase?

In alimentatie exista 3 nutrienti principali - grasimi, carbohidrati si proteine. Ii vei regasi cu usurinta in dieta ta zilnica, insa nu intotdeauna in variantele cele mai sanatoase.

Poate ca deja ai o idee buna despre ce este un carbohidrat bun (carbohidrat complex cu multe fibre) si un carbohidrat rau (zaharul de masa, siropurile bogate in fructoza). De asemenea, cunosti diferenta intre grasimile rele (grasimi saturate, grasimi trans) si grasimile bune (grasimi mononesaturate si polinesaturate).

Dar cum stim cand o proteina este buna? Spre deosebire de grasimi si carbohidrati, care pot fi benefici sau daunatori in functie de biochimia lor naturala, toate proteinele alimentare sunt aproximativ egale.

Calitatea unei proteine depinde in principal de modul de preparare a sursei alimentare si ce grasimi insotesc in mod natural proteinele.

Intelegerea biochimiei proteinelor iti poate fi de ajutor.

Proteinele sunt formate din diferite combinatii de 20 de tipuri de aminoacizi. Dintre acesti aminoacizi organismul poate sintetiza 11. Celelalte 9 tipuri de aminoacizi trebuie sa provina direct din dieta, de aceea sunt numiti aminoacizi esentiali.

Cand mananci, sistemul digestiv discompune proteinele in aminoacizi individuali pe care ii absoarbe, iar apoi organismul ii utilizeaza pentru a forma noi proteine necesare muschilor, organelor, si componentelor sistemului imun.

Toate proteinele care provin din surse animale sunt numite proteine complete deoarece contin o combinatie a tuturor celor 9 aminoacizi esentiali. Sursele alimentare vegetale, cu exceptia soia, contin proteine incomplete numite astfel deoarece nu sunt alcatuite din toate tipurile de aminoacizi. Soia contine proteine complete.

Daca mananci carne, peste, oua, produse lactate sau soia vei obtine cu usurinta toti aminoacizii necesari. Daca esti vegetarian va trebui sa consumi o varietate bogata de plante pentru a te asigura ca obtii toate tipurile de aminoacizi necesare.

Alegerea proteinelor potrivite

Toate produsele animale contin o cantitate crescuta de proteine precum si unele produse vegetale ca alunele si semintele. In general, fructele si legumele nu prezinta un nivel la fel de ridicat de proteine, insa ele contribuie la aportul total de proteine (proteic total).

Majoritatea persoanelor necesita 50-70 de grame de proteine zilnic, adica cam cat contine 80 grame de carne de vita. Nu este deloc dificil sa obtii aportul zilnic necesar de proteine - partea mai grea este sa alegi sursele cele mai sanatoase.

Cand alegi proteinele trebuie sa te gandesti la modul de preparare al alimentului (sursei) si ce tipuri de grasimi contine acesta. Pestele, precum somonul sau tonul, este o sursa excelenta de proteine deoarece grasimile care insotesc aceste proteine sunt bogate in acizi grasi omega-3 benefici pentru sanatate.

Un exemplu prost de sursa alimentara de proteine este carnea prajita. Carnea prajita contine o cantitate crescuta de grasimi saturate care dauneaza vaselor de sange.

Iata cateva sfaturi pentru alegerea unor surse sanatoase de proteine:

  • bea lapte degresat care ofera si mult calciu pe langa proteine
  • consuma carne de pui sau peste fripta sau la gratar
  • alege carnea rosie slaba pentru a scadea cantitatea de grasimi saturate
  • incearca un meniu vegetarian o data sau de 2 ori pe saptamana
  • nu praji pestele - aceasta doar adauga grasimi si calorii in plus
  • ca gustare, consuma putine alune - alunele contin grasimi sanatoase pe langa proteine
  • evita alimentele procesate (rafinate), carnea bogata in grasimi, carnatii si mancarurile de tip fast-food

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii