Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cresterea si modelarea organismului

Odata cu cresterea staturo-ponderala se produce si o modelare a proportiilor corporale, atingandu-se treptat configuratia adultului. La inceputul pubertatii se produce o alungire a membrelor inferioare. De la 12 ani la fete si de la 14 ani la baieti, cresterea in lungime a membrelor inferioare incepe sa diminueze, iar cresterea trunchiului continua. Din aceeasi perioada incepe sa predomine cresterea laterala fata de cea liniara.

Apar unele diferente intre sexe: astfel, scheletul este mai viguros la baiat, cu proeminentele osoase mai relief ate.

Din cauza largirii bazinului la fete, genunchii sunt apropiati si coapsele fara spatiu intre ele, pe cand la baieti genunchii sunt usor departati, existand un spatiu intre coapse.

Dezvoltarea musculaturii este mai intensa la baiat, iar depunerea de grasime este mai accentuata la fete (piept, abdomen, solduri, coapse). Depunerea tesutului adipos la nivelul coapselor contribuie la crearea aspectului caracteristic al membrelor inferioare la fete.

Curbura coloanei lombare incepe sa se contureze la fete.

Maturizarea sexuala

La FETE: Primele semne prepubertare apar la fete intre 9 si 10 ani, cand bazinul se rotunjeste si incepe dezvoltarea glandelor mamare. Intre 10 si 12 ani sanii primesc o forma conica si incepe dezvoltarea organelor genitale interne si externe.

Labiile mari se dezvolta si devin apropiate, labiile mici se dezvolta si se coloreaza, clitorsul devine erectil, glandele de la acest nivel devin secretante, iar vaginul incepe sa se dezvolte. Pilozitatea vulvara si pubiana apare intre 11-12 ani. Uterul creste intens la 12 ani si continua sa creasca pana la 18 ani. Ovarele incep sa se dezvolte de la 8 ani, cresc intens intre 11-12 ani, insa cresterea maxima are loc intre 13-15 ani si se continua pana la 19 ani.

Intre 12 si 14 ani apar pilozitatea axilara si prima menstruatie, care marcheaza debutul pubertatii. Menstrele la inceput sunt neregulate si ciclurile sunt fara ovulatie (nu se elimina ovulul din ovar) timp de 6-12 luni, dupa care devin spontan regulate si ovulatorii, adica la fiecare ciclu se elimina din ovar un ovul. Incepand de la 15-16 ani, uneori mai precoce, se produce modificarea vocii.

Stadiile de dezvoltare sexuala pubertara la fete sunt:

  • La varsta de 9-10 ani: cresterea oaselor bazinului, mai ales in latime si a tesutului adipos subcutanat
  • La varsta de 10-11 ani: inmugurirea mameloanelor, cresterea sanilor
  • La varsta de 11-12 ani: aparitia parului pubian, cresterea organelor genitale interne si externe
  • La varsta de 12-13 ani: colorarea areolelor (zona circulara din jurul sfarcurilor) mamare si implinirea sanilor
  • La varsta de 13-14 ani: aparitia parului axilar si a primei menstruatii. In primii ani de la aparitia menstruatiei, ciclurile sunt anovulatorii (nu se elibereaza ovulul de la nivelul ovarului)
  • La varsta de 14-15 ani: posibilitatea primei sarcini
  • La varsta de 15-16 ani: acnee, voce mai adanca
  • La varsta de 16-17 ani: oprirea cresterii scheletice

La BAIETI: primele semne prepubertare apar intre 11 si 12 ani, cand incep sa se dezvolte organele genitale.

La 11 ani, penisul incepe sa creasca, mai intens la 14 ani si atinge maximul la 18-19 ani. Testiculele se dezvolta de la 11-12 ani, mai intens la 14 ani si ating maximum la 17-18 ani.

Incepand de la 11 ani, scrotul se mareste, se falduleaza si se coloreaza. Secretia de hormoni androgeni (ex. testosteron) testiculari debuteaza la 10-11 ani.

Intre 12 si 13 ani apare parul pubian, iar intre 14 si 15 ani, parul axilar; puful de pe buza superioara apare tot la aceeasi varsta si se schimba vocea. Glandele genitale anexe (prostata, veziculele seminale) cresc si devin functionale in jur de 15-16 ani cand apare prima emisiune seminala, primul ejaculat in mod spontan, sub forma de polutie, care contine spermatozoizi. Acest fenomen marcheaza debutul pubertatii propriu-zise.

Intre 16-18 ani continua aparitia parului pe fata si pe torace. Secretia de hormoni sexuali, care la pubertate inunda organismul, determina dezvoltarea caracterelor sexuale primare, secundare si tertiare (aparitia instinctului sexual).


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii