Trimite unui prieten Printeaza pagina

Copilaria a treia

Copilaria a treia, sau perioada scolara, dureaza de la 6 la 12 ani si se caracterizeaza prin: crestere ponderala lenta, dar care se accelereaza in faza de prepubertate; inlocuirea dentitiei de lapte cu cea definitiva; dezvoltare intelectuala intensa, in functie de programul instructiv-educativ; morbiditate (imbolnavire) redusa, reprezentata prin reumatism articular acut, boli renale (glomerulo-nefrite), tuberculoza, accidente, boli maligne. Mortalitatea la aceasta varsta este redusa.

Greutatea corporala: intre 6-10 ani la fete si intre 6-12 ani la baieti, sporeste cu circa 3-3,5 kg pe an.

Exista o formula orientativa de calculare a greutatii, care se poate aplica dupa depasirea varstei de 1 an (dupa Herman):

Greutatea in kg = 9 + 2 V, in care 9 este greutatea medie la varsta de un an, V este varsta in ani.

Exemplu: la 6 ani, greutatea = 9 + 2 X 6 = 21 kg.

Lungimea sau talia, in primii ani de scoala, sporeste cu circa 5,5-6,5 cm pe an. La varsta de 12 ani, lungimea de la nastere se tripleaza.

Si pentru evaluarea cresterii staturale sunt diferite formule de calcul, dintre care mentionam formula lui Geldrich:

Talia = 80 + 5 V, in care V reprezinta varsta in ani. Exemplu: la varsta de 6 ani, talia = 80 + 5 X 6 cm.

Dentitia definitiva sau permaneta isi face aparitia la varsta de 6 ani, cand apare primul molar.

Intre 7-12 ani, dintii de lapte cad in aceeasi ordine a aparitiei, ei fiind inlocuiti cu dintii perrnanenti astfel: la 6-8 ani erup incisivii centrali; intre 7-9 ani erup incisivii laterali; intre 5-13 ani erup caninii; intre 9-12 ani erup premolarii I; intre 10-12 ani erup premolarii II; intre 10-14 ani erup molarii II; intre 18-20 ani erup molarii III. Dentia definitiva este formata din 32 dinti. Calcificarea dentitiei permanente in-cepe in prima luna de viata si se termina la maximum 25 de ani. Pentru ca acest proces sa decurga in mod normal este necesar un aport adecvat de calciu, fosfor, vitaminele A, D si C.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii