Trimite unui prieten Printeaza pagina

Coacazul negru

Arbust montan cultivat din ce in ce mai mult in gradina sau pe suprafete compacte, Coacazul este cunoscut de mult pentru proprietatile terapeutice ale fructelor sale. Cercetari recente i-au confirmat si fundamentat din punct de vedere fitochimic si farmacodinamic utilizarile terapeutice.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Coacazele negre contin 87-88% apa. Acizii organici specifici fructelor sunt pana la 3%, iar proteinele 1,3%. Contin 12% hidrati de carbon si saruri de Sodiu (2 mg%), Potasiu (300 mg%), Calciu (45 mg%), Fosfor (40 mg%), Fier (4,3 mg%), Zinc (3,5 mg%), vitamina A 23 mg%, cantitati mici de vitamina B1, B2, B6 si PP, vitamina C in cantitati apreciabile (cca 200 mg%). 100 g fructe proaspete contin 56 kcal, din care se resorb sub forma energetica 89%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Coacazele au un continut remarcabil in vitamina C (de circa 3-4 ori mai mult decat lamaile). In mod cu totul particular coacazele manifesta un efect tonic general, in special in marirea rezistentei organismului la procesele infectioase, de asemenea, in stimularea formarii globulelor rosii, in cresterea ponderala, in cresterea oaselor la copii. Prin toate acestea, fructele de Coacaz sunt foarte utile pentru alimentatia copiilor ca si a varstnicilor. Se recomanda si in perioada de convalescenta. Efectul tonic se manifesta si asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant in surmenajul intelectual, in astenie. Constitute unul dintre remediile "farmaciei naturii" in hipertensiune si ateroscleroza, datorita actiunii hipotensive.

Ele joaca un rol important in prevenirea accidentelor vasculare. Duc la marirea acuitatii vizuale. Se recomanda in afectiuni renale si cu deosebire in litiaza urinara, precum si in guta si reumatism. Sunt utile in tuse.

MOD DE INTREBUINTARE

  • consumate ca fructe proaspete, ca atare, suc
  • infuzie din fructe uscate, 1-2 lingurite la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi
  • sirop (in special ca pectoral) din 250 g fructe la 1 l apa, fiert pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga o cantitate egala de zahar sau miere si se fierbe din nou pana scade la jumatate. Se ia cate o lingurita la doua ore
  • cidrul de coacaze, cate 100 ml inainte de mesele principale. Nu se va administra la copii

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii