Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ceapa

Cultivata inca cu 5000-6000 de ani inaintea erei noastre pe valea Nilului, provine din forme salbatice originare din centrul Asiei si Asia Mica. Se utilizeaza bulbul, cu o multitudine de recomandari medicale, atat in uz intern, cat si in uz extern. Este contraindicata suferinzilor de hiperaciditate.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Continutul de proteine e scazut (1%), iar in hidrati de carbon este de 9%. Con-tine mici cantitati de sodiu - cca 8 mg%, 160 mg% potasiu, 30 mg% calciu, 40 mg% fosfor si 0,5 mg% fier. Dintre microelementele contine: iod, siliciu, sulf si fluor (0,05 mg%). Vitaminele sunt in cantitati mici: 5 micrograme% vitamina A, 0,03 mg% vitaminele B1 si B2, 0,2 mg% niacina si 8 mg% vitamina C.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Principala recomandare pentru Ceapa este aceea de diuretic energic, diureza fiind insotita de o eliminare masiva de clorura de sodiu (sare), prin aceasta dovedindu-se utila in toate cazurile de retentie clorurosodica (edem, ascita, ciroza, pleurezie, pericardita). Producandu-se si o eliminare de uree si acid uric, Ceapa este utila in litiaza urica si diateze (reumatism, guta). Amelioreaza simtitor starea bolnavilor in prostatite, mai ales in pregatirea lor pentru interventii chirurgicale: preventiv, inhiba evolutia adenomului de prostata.

Ceapa combate flora patogena din intestin in colite, enterite si, prin aceasta, constituie si un remediu contra diareilor. Proprietatile de stimulare a digestiei sunt cunoscute de toti. Este utila in raguseala, tuse rebela.

Datorita proprietatilor hipoglicemiante, Ceapa este un adjuvant si in diabet.

Un regim bogat in Ceapa fluidifica sangele, micsorand riscul de tromboza si infarct. Prin aceasta se explica si efectul antiaterosclerotic al plantei.

Extern. Prin proprietatile ei antiseptice, constituie un remediu activ in stomatite, afte, alte afeciuni bucofaringiene, furunculoze. Plagile congestive, ulceratiile pot, de asemenea, beneficia de efectele Cepei, ca de altfel si degeraturile si durerile de urechi. Se citeaza in medicina populara utilizarea cepei pentru calmarea nevralgiilor dentare.

Cosmetica. Sucul de ceapa se recomanda pentru combaterea negilor si pistruilor.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumata ca atare, minimum 1-2 cepe pe zi
  • Tinctura, in special ca diuretic si in prostatite, dintr-o ceapa zdrobita macerata 10 zile in aceeasi cantitate de alcool; se filtreaza si se iau 2 lingurite pe zi, inainte de masa de pranz si inainte de culcare. Pentru prostatite, se recomanda cure de zece zile pe luna, timp de 6 luni pe an
  • Macerat in ulei, dintr-o ceapa mare taiata marunt si 4 linguri de ulei, timp de 10 zile, in litiaza biliara se iau 2-3 lingurite pe zi. Decoct din 3 cepe mari la 1 litru de apa. In reumatism se ia cate o cana dimineata si seara la culcare
  • Cataplasme maturative si revulsive cu o ceapa fiarta, in furunculoze, plagi, degeraturi
  • Tamponari cu suc de ceapa pentru afte si ulceratii
  • Aplicatii cu un bulb cald in conductul auditiv pentru calmarea durerilor
  • Aplicatii repetate cu suc (de 3-4 ori pe zi, timp de 5-6 zile) contra negilor si pistruilor.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii