Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce alimente trebuie evitate in timpul sarcinii?

Aproape tot ceea ce consumi in timpul sarcinii, atat bun cat si rau, poate ajunge la copilul tau prin placenta. De aceea, este esential sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei, si sa adopti o dieta echilibrata si variata.

Pentru a iti veni in ajutor, iti oferim o lista cu cateva dintre produsele al caror consum trebuie redus sau chiar evitat in cursul sarcinii.

Alimentele procesate

Evita alimentele procesate, precum alimentele din conserva. Acestora li se adauga frecvent zahar si sare, si pot contine multa grasime, precum si conservanti, aromatizanti si coloranti. Citeste cu atentie etichetele si alimentele lipsite de aditivi.

Alimentele preparate

Evita mancarurile de tip fast-food, alimentele pregatite de la supermarket, si carnea de pasare gata gatita. Aceste alimente pot contine bacterii ce trec la copil si il pot afecta.

Branza

Branza maturata de consistenta moale, alcatuita din produse lactate pasteurizate, cat si nepasteurizate, poate fi daunatoare, si este mai bine sa o eviti.
De asemenea, ar trebui evitate laptele de capra nepasteurizat si produsele din lapte de capra, deoarece pot contine un parazit numit toxoplasma.

Cafea, ceai si ciocolata

Redu consumul de bauturi si produse ce contin cafeina la nu mai mult o ceasca pe zi. Daca este posibil, elimina-le complet din dieta, si bea apa minerala in locul lor.

Ceaiuri de ierburi

Unele ceaiuri de ierburi au efecte medicinale ce pot fi daunatoare in timpul sarcinii. Limiteaza consumul de ceaiuri necofeinizate cu aroma de fructe, precum lamaie sau zmeura.

Zahar

Mancarurile dulci, precum tortul, prajituri, fursecuri, bomboane, si sucurile tip cola, au un continut scazut de nutrienti esentiali si contribuie la cresterea excesiva in greutate. Ia-ti energia din carbohidrati continuti in alimente precum cereale integrale, si redu consumul de dulciuri.

De asemenea, este indicat sa se limiteze consumul de aspartam (indulcitor artificial).

Alcoolul

Orice bautura alcoolica pe care o consumi in cursul sarcinii trece prin placenta in circulatia sanguina a fatului. Ideal este sa elimini complet consumul de alcool, si sa iti prepari singura bauturile din produse proaspete, lipsite de aditivi.

Chiar si berea si vinurile fara alcool sau cu un continut redus de alcool nu sunt lipsite de aditivi si substante chimice ce pot afecta copilul.

Un exemplu bun de bautura racoritoare il constituie un pahar proaspat de suc de portocale diluat cu apa minerala. Tine minte insa ca sucurile naturale de fructe sunt bogate in calorii, si ca este mai bine sa consumi fructul intreg.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii