Trimite unui prieten Printeaza pagina

Catina alba

La sfarsitul verii si pana toamna tarziu, calatorul poate deslusi pe povarnisurile Vaii Prahova, Teleajenului si Trotusului, pe dealurile Buzaului si practic in tot lantul subcarpatic, ba chiar si in Delta, ciorchinii portocalii ai Catinei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele de Catina alba contin 80-85% apa, zaharuri, in special monozaharide (0,05-0,50%), acizi organici (1,5-4,1%), pectina (0,14-0,50%), polifenoli si substante taninoase (1,80%), celuloza (0,90%), proteine (1,20%), ulei gras (8,0-12%), beta-caroten (3,5-10%), calciu (211,8 mg%), fosfor (194,4 mg%), magneziu (186,1 mg%), potasiu (165 mg%), sodiu - mult mai putin (2,80 mg%), fier (13,84 mg%), vitamine liposolubile: A (pana la 380 mg%), E (16 mg%), F (8 mg%), D (20 mg%); vitamine hidrosolubile, a caror cantitate variaza in functie de perioada recoltarii fructelor (intre 360-2.500 mg%): C, P, K si aproape toate vitaminele din complexul B.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Fructele constituie in primul rand o polivitamina naturala, cu efecte in toate afectiunile provocate de carenta unor vitamine, dar si cu recomandari deosebite pentru convalescenta in stari de slabiciune, tonifiante pentru copii si persoane in varsta. Foarte importante sunt efectele pe care le imprima asupra aparatului circulator. Acestea maresc forta de contract a miocardului (muschiul inimii), probabil datorita unei mai bune circulati coronariene si imbunatatirii generate a metabolismului. Antreneaza o vasoconstrictie si o diminuare a permeabilitatii capilare, ceea ce explica efectele ei in tratarea maladiilor hemoragice, ca de ex. purpurele. Vasoconstritia este urmata de o vasodilatare la nivel renal, marind diureza, fructele fiind utile in insuficienta renala si in edeme. Adaugandu-se si efectul hipotensor, se ajunge la o actiune complexa, tonifianta asupra aparatului circulator, diferita de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utile in insuficiente cardiace usoare sau chiar in forme mai avansate, insotind medicatia de baza, ca antiagregant plachetar, antitumoral, antiinflamator, antioxidant, antispastic, coleretic, diuretic si antihipotensiv.

MOD DE INTREBUINTARE

Infuzie din 1-2 lingurite la o cana cu apa, 2-3 cani pe zi. Asocierea cu macese este benefica, deoarece rezulta o infuzie care poate fi servita la micul dejun sau seara, ca un ceai alimentar cu efecte tonice si reconstituante utile.

Cidrul, care are o discreta aroma de ananas, se prepara din 200 g fructe deshidratate peste care se toarna 5 litri de apa fiarta si racita, adaugandu-se 1,5 kg zahar sau miere si 20-25 g drojdie. Se lasa 15-20 zile intr-un borcan acoperit cu tifon, agitandu-se din timp in timp, dupa care se decanteaza si se trage la sticle. Fiind totusi o bautura alcoolica, se va consuma cu moderatie, iar administrarea ei la copii este exclusa.

Gem, marmelada, compoturi din fructe proaspete.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii