Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cartoful

A fost adus din Lumea Noua de catre conchistadori. Era baza alimentatiei incasilor. Cartoful se cultiva astazi pe scara larga, cu numeroase soiuri, in special in zona temperata. Tuberculii, alaturi de marea lor valoare nutritiva, au si unele proprietati medicinale.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Continutul in apa este de 74-75%, in proteine de 2%, in hidrati de carbon intre 19-22%, lipide cea 0,15%, sodiu 445 mg%, calciu 13 mg%, fosfor 60 mg%, fier 0,9 mg%, vitamina A 5 n.g%, vitamina B1 0,10 mg%, vitamina B2 0,05 mg%, vitamina B6 0,2 mg%, niacina 1 mg%, vitamina C 20 mg%, acidul pan-totenic de 0,3-0,6 mg%, iar eel folic in cantitate de 0,2 mg%. Dintre microelemente sunt prezente: magneziul, manganul, sulful si cuprul. Cartoful contine si mici cantitati de acid citric si malic.

Sub aspect energetic, cartofii fara coaja contin 85 kcal pentru fiecare 100 g, din care cantitatea de energie resorbita este de 94%, ceea ce inseamna ca un kilogram de cartofi asigura organismului 800 kcal.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Cartoful are proprietati diuretice utile in litiaza renala si vezicala datorita continutului ridicat in potasiu, fiind recomandat si in regimul cardiacilor si bolnavilor renali. Cat priveste recomandarea pentru cardiaci, in anumite limite are o actiune apropiata de a digitalicelor.

In regimurile diabeticilor, inlocuirea painii cu 1-1,5 kg cartofi copti in coaja sau fierti, o zi pe saptamana, are efecte favorabile.

In fitoterapia aparatului digestiv, consumul cartofilor este util in tratarea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric si duodenal, ca si in dispepsii. Contrar parerilor generale potrivit carora cartofii ingrasa, acestia se recomanda in dieta impotriva obezitatii, ingrasarea datorandu-se grasimilor sau sosurilor cu care, de regula, sunt consumati cartofii. Hepaticilor li se recomanda, de asemenea, cura de cartofi, indeosebi celor cu litiaza biliara. Se mai citeaza utilizarea lor pentru suferinzii de hemoroizi.

Extern. Cartofii reprezinta un excelent maturativ si calmant in panaritiu si contuzii. De asemenea, ei sunt un remediu simplu si eficace contra arsurilor si insolatiilor, precum si in unele forme de iritatii ale pielii.

Inhalatiile cu aburi de cartofi sunt utile in afectiuni ale cailor respiratorii insotite de tuse uscata. In fine, aplicatiile locale dau bune rezultate si in retragerea edemelor pleoapelor.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumati ca atare in preparate culinare usoare, in special copti sau fierti in coaja
  • Suc proaspat, cu deosebire in afectiuni gastrice
  • Cataplasme cu tuberculi cruzi rasi, contra arsurilor si insolatiilor
  • Pudra din faina de cartofi, preparata pe piele, pentru atenuarea iritatiilor
  • Inhalatii cu abur de cartofi fierti pentru calmarea tusei

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii