Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bucura-te de o salata gustoasa si sanatoasa

O simpla salata poate constitui o masa sanatoasa, saraca in calorii si bogata in vitamine si antioxidanti.

Nu te gandi doar la o simpla salata de gradina, ci imagineaza-ti ca adaugi fructe, nuci sau migdale, si carne slaba. Secretul in a mentine treaz interesul pentru salate este sa schimbi ingredientele de fiecare data.

Cata salata pot manca la o masa?

Stabileste numarul de calorii pe care doresti sa le consumi zilnic, si imparte valoarea obtinuta la numarul de mese pe zi. De exemplu, pentru 2000 calorii/zi poti distribui cate 500 calorii fiecarei mese principale (in caz ca consumi 3 mese pe zi) si 500 calorii gustarilor dintre mese. Sau poti opta pentru un mic-dejun mai sarac, pastrand mai multe calorii pentru cina.

Persoanele care urmeaza un regim de slabire si consuma 1000-1500 calorii/zi vor dori o salata mai mica, probabil de 300-400 calorii.

Mentinerea unui jurnal al caloriilor este o metoda eficienta pentru a imbunatati dieta.

Legume cu frunze verzi. Preparerea salatelor incepe, de obicei, cu adaugarea unei cantitati mai mari sau mai mici de frunze verzi. Deoarece acestea sunt sarace in calorii si sunt o sursa buna de fibre, reprezinta o metoda excelenta pentru a da volum mesei tale, fara a adauga multe calorii. Tine minte ca frunzele de salata inchise la culoare contin mai multe vitamine si minerale decat celelate varietati. Spanacul, de exemplu, este bogat in fier. O cana de frunze taiate de salata contine in jur de 10 calorii.

Legume. Aproape orice leguma proaspata pot fi taiata si adaugata la salata. Mazarea verde, fasolea verde, morcovii, ridichiile, broccoli, conopida, artichoke, rosiile si castravetii sunt cateva exemple excelente. Trebuie sa consumam 5-9 portii de legume si fructe pe zi, astfel ca o salata poate fi o modalitate buna de a realiza acest obiectiv. Legumele deschis colorate contin bioflavonoizi, iar cele de culoare verde inchis sunt mai sarace in calorii.

Fructe. Afinele, zmeura, murele, bucatile de mere si stafidele adauga vitamine si antioxidanti salatei tale. Aroma si gustul lor dulce delicios te pot ajuta, de asemenea, sa reduci sau chiar sa renunti la dressingul pentru salate (ex. maioneza). Jumatate de cana de bucati de mere are aproximativ 40 calorii.

Nucile, de exemplu, sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, acizi grasi polinesaturati si proteine. Poti presara o cantitate mica de nuci peste salata; un sfert de cana de nuci contine apoximativ 70 calorii.

Carne si branza. Pentru a face din salata o masa adecvata, poti adauga surse sanatoase de proteine precum bucati de ou fiert, carne slaba de vita, crevete, ton, piept de pui sau branza rasa. Ai grija la cantitatea adaugata, deoarece carnea si branza au mai multe calorii decat fructele sau legumele. Evita carnea prajita intrucat contine grasimi daunatoare si un numar mai mare calorii.

Un sfert de cana de carne de pui si un ou fiert vor adauga 75 calorii salatei tale. Jumatate de conserva de ton va aduce un plus de 80 calorii. 55 g de branza mozarrella sau cheddar cubulete sau rasa pot adauga pana la 200 calorii.

Dressing pentru salate. O lingura de dressing pentru salate comercial obisnuit va adauga 50-80 calorii salatei, si deci trebuie sa ai grija la cantitatea folosita. O salata mare te poate tenta sa folosesti mai multa maioneza de exemplu, insa tine minte ca doar un sfert de cana aduce in plus salatei tale pana la 300 de calorii. O salata ce contine o varietate de fructe si legume nu necesita neaparat adaugarea unui dressing; poti inlocui dressingul cu sucul de lamaie prospat stors.

Reteta de salata

Iata un exemplu excelent pentru a prepara o salata sanatoasa si delicioasa:

  • 2 cani de frunze de salata
  • un sfert de cana de boabe proaspete de mazare verde
  • un sfert de cana de boabe proaspete de fasole verde
  • un sfert de cana de rosii feliate
  • un sfert de cana de morcov feliat
  • un sfert de cana de buncati de mere
  • un sfert de cana de mure
  • un sfert de cana de piept de pui taiat bucati
  • un ou fiert taiat cubulete
  • 30 g de branza mozzarella rasa
  • 1/8 cana de bucati de nuca
  • suc de lamaie

Aceasta salata contine multe vitamine, antioxidanti, fitochimicale si fibre si are in jur de 400 calorii. Serveste salata impreuna cu un pahar de ceai rece sau apa plata cu lamaie.

Salatele pot fi modificate si adaptate oricarei diete. Alege legumele de culoare verde inchis sarace in carbohidrati pentru dietele sarace in glucide, si renunta la dressing in cazul dietelor sarace in grasimi. Opteaza pentru ingredientele cu cel mai scazut nivel de calorii daca doresti sa slabesti.

Patreaza frunctele si legumele la indemana pentru a-ti fi usor sa faci o salata de mai multe ori pe saptamana.

Variaza ingredientele pentru a crea gusturi complet diferite, si nu te vei plictisi niciodata de a manca o salata delicioasa.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii