Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bauturile

Generalitati

Bauturile sunt produse cu un continut mare de apa. Ele sunt clasificate in doua mari categorii: bauturi nealcoolice si bauturi alcoolice.

Bauturile nealcoolice cuprind apa, apa carbogazoasa, apa minerala, sucurile de legume si fructe, nectarurile, bauturile racoritoare, ceaiurile, cafeaua, cacao. Din toate aceste produse, doar apa este strict necesara vietii. Restul se consuma optional, datorita efectelor lor rehidratante, racoritoare, stimulatoare, etc.

Apa carbogazoasa sau sifonul este apa potabila saturata cu bioxid de carbon de uz alimentar. Ea se foloseste ca atare sau la obtinerea unor bauturi racoritoare.

Apele minerale sunt ape provenite din izvoare naturale, care contin bioxid de carbon natural intr-o proportie de cel putin 2,5g/l si saruri minerale intr-o proportie de cel putin 1 g/l. Ele trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de potabilitate ca si apa obisnuita, izvorul din care sunt recoltate trebuie sa beneficieze de o zona de protectie, iar pe etichete trebuie descrisa in amanunt compozitia lor. Apele minerale se folosesc ca atare, deci ca ape de masa, pentru fabricarea baururilor racoritoare sau in scop curativ.

Bauturile racoritoare sunt produse industriale care sunt alcatuite din apa, apa carbogazoasa sau apa minerala, la care se adauga niveluri variabile de: acizi organici, zahar (8-12%) sau alti indulcitori naturali sau artificiali si aromatizanti si coloranti naturali sau aritificiali.

Bauturile naturale de fructe si legume se obtin prin presarea legumelor si fructelor respective si limpezirea succesiva a sucurilor obtinute. In cazul in care se mai pastreaza pulpa in suspensie, avem de-a face cu nectaruri.

Ceaiurile sunt infuzii obtinute din diferite parti ale unei plante: radacini, frunze, muguri, flori, fructe. In acest fel se extrag substante active din plante si rezulta bauturi cu calitati curative particulare. Bautura cunoscuta pe plan mondial sub denumirea de ceai este infuzia rezultat din mugurii si florile plantei Thea sinensis (planta de ceai).

Din fructele arborelui de cafea se obtine bautura omonima. Exista foarte multe soiuri de cafea, ceea ce face ca bautura cu acest nume sa aiba calitati si de cofeina foarte diferite. Specia Coffea cuprinde in jur de 80 de soiuri. Din aceste soiuri numai doua au o importanta esentiala: Coffea arabica (arabica) si Coffea canephora varietatea Robusta (robusta).
Cantitatea principala a productiei mondiale de cafea consta din arabica (70%), iar restul din robusta. Oricum, fructele plantei sunt supuse unor procese de prajire, dupa care sunt macinate si consumate sub forma de infuzie. Cafeaua instant (nescaffe) se obtine prin concentrarea unor infuzii de cafea naturala care apoi sunt supuse operatiei de deshidratare. Extractul de cafea trebuie sa aiba o inalta solubilitate, atat in apa rece cat si in apa calda, sa formeze lichide limpezi de culoare brun-cafenie si sa pastreze aroma si gustul specific cafelei narurale. Cafeaua decofeinizata este cafea verde (cruda), prajita, sau solubila din care a fost extrasa cofeina.

O bautura mai putin consumata astazi este cacao, preparata din fructele prajite, macinate si degresate ale plantei de cacao.

Bauturile alcoolice sunt nedistilate (cand alcoolul este lasat in solutiile in care a fost obtinut) si distilate, sau rachiuri (cand alcoolul este distilat din aceste solutii). In prima categorie se inscriu berea si vinul. Ambele bauturi se obtin prin fermentatii alcoolice produse de drojdii salbatice (in cazul celor mai multe vinuri) sau selectionate, adaugate de om (in cazul berii). Aceste drojdii, fermenteaza glucidele din mustul de malt (orz incoltit) fiert cu hamei in cazul berii si mustul de struguri in cazul vinului. Desigur ca vin se poate obtine si din alte fructe (de exemplu, din mere se obtine cidrul), dar in vorbirea curenta, prin vin se intelege bautura fermentata obtinuta din must de struguri.

Rachiurile sunt bauturi naturale sau artificiale. Rachiurile naturale se obtin prin distilarea controlata a borhoturilor de fructe, legume (cartof), cereale, melasa. Produsele rezultate se numesc, dupa caz: tuica, rachiu de mere, pere, whisky, coniac, gin, sake, etc. Rachiurile industriale se obtin prin diluarea cu apa potabila cu duritate redusa a alcoolului etilic de uz alimentar, cu adaugarea, dupa caz, de arome si coloranti. Daca se adauga si zahar, se obtin lichioruri.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii