Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bananierul

Este o planta anuala cu crestere impresionanta. Are inaltimea de peste 30 m, iar frunzele ajung la lungimi care depasesc 2,5 m.
Este semnificativ faptul ca, in ceea ce priveste continutul in glucide, fructele Bananierului inregistreaza cresteri semnificative in timpul coacerii.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Ca valoare nutritiva, o banana contine 23% apa, 4,97% protide, lipide si 67,04% glucide.

In ceea ce priveste continutul in elemente minerale, in primul rand se plaseaza potasiul (0,850 g%), fosforul, sodiul, calciul, magneziul, iar ca microlemente, fierul si cuprul.

In ceea ce priveste capacitatea in kilocalorii, 100 g de pulpa uscata au valoarea de 354. Bananele proaspete au un continut scazut in vitaminaC (1,218 mg%).

In concluzie, bananele nu pot fi considerate un aliment complet, din cauza continutului redus in substante azotate si in substante grase, dar au un procentaj ridicat in amidon (in timpul coacerii amidonul transformandu-se in glucoza, levuloza si zaharoza) si in zaharuri, ceea ce explica folosirea lor ca aditiv important in alimentatie.

In tarile tropicale, bananele verzi, bogate in amidon, reprezinta alimentul de baza in preparatele culinare in locul cartofului care nu creste in aceste regiuni.

Valoarea nutritiva si energetica a bananelor este superioara celei a cartofilor.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Planta este recomandata in disfunctii de natura nervoasa, cum ar fi isteria si epilepsia, in diaree si dizenterie, ca antidot in intoxicatiile cu opiu.

Extern, se aplica ca stiptic in diverse rani. Extractul apos preparat din lastari se aplica sub forma de cataplasme in arsuri si ulceratii.

Radacina plantei este considerata ca tonica, coleretica si antiscorbutica, iar sucul rezultat din presarea radacinii se recomanda in retentiile urinare (anurie), iar in combinatie cu iaurtul si cu zaharul in parti egale, in tratamentul gonoreii sau al altor boli venerice.

Sucul obtinut prin presarea florilor se recomanda in dismenoree si menoragii. In diabet se recomanda introducerea in alimentatie a florilor fierte.

Fructele Bananierului sunt considerate ca antiscorbutice, afrodiziace, diuretice si laxative.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii