Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alunul

Arbust formand tufarisuri intinse, in poieni, paduri, de la campie pana la etajul montan mijlociu. Se cultiva numeroase varietati cu fructele ameliorate.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Alunele au un continut redus de apa, cca 3,5%, in schimb sunt foarte bogate in ulei (62%). Contin cca 14 g% proteine, 13 g% hidrati de carbon, 635 mg% saruri de potasiu, 225 mg% calciu, 330 mg% fosfor, 3,8 mg% fier si numai 2 mg% sodiu si urme de cupru. Vitamina A se afla in cantitate de 2 mg%, Bl 0,04 mg%, B2 0,20 mg%, niacina 1,4 mg%, iar vitamina C numai 3 mg%.

Sub aspect energetic, 100 g alune au o valoare de ceea ce este echivalent cu 690 kcal, din care se resorb 89%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

In primul rand, alunele au o valoare nutritiva foarte mare. Se recomanda ca energizant la bolnavii de tuberculoza si la diabetici.

Uleiul de alune este considerat tenifug (favorizeaza eliminarea teniei). Alunele sunt recomandate tinerilor aflati in crestere, persoanelor anemice, femeilor in timpul graviditatii, copiilor debili si persoanelor de varsta a treia.

Frunzele de Alun au proprietati vasoconstrictive si tonifiante venoase, cu aplicatii in tratamentul varicelor si edemelor la picioare.

MOD DE INTREBUINTARE

  • consumate ca atare sau macinate in amestec cu miere
  • uleiul, ca tenifug, cate o lingurita in fiecare dimineata, timp de 15 zile
  • un aliment energetic natural pentru sportivi si alpinisti se prepara din parti egale de alune, nuci, stafide si miere
  • frunzele de Alun se utilizeaza sub forma de extract fluid in doze de 60-80 picaturi. Sub forma de infuzie se recomanda extern in tratamentul plagilor ulceroase varicoase

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii