Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alimentatia copilului prescolar

Alimentatia copilului prescolar trebuie sa asigure 80 kcal/ kg/zi, din care: glucide 55-60 %, proteine 15-18 %, lipidele 25-30 % din ratia zilnica. Lichidele zilnic necesare sunt in cantitate de 80 ml/kgcorp/zi.

Ratia de proteine va fi de 2 g/kgcorp/zi, din care 2/3 vor fi si produse de panificatie circa 150 g/zi, paste fainoase, prajituri, fructe si legume. Legumele se administreaza sub forma de pireuri, soteuri, budinci, salate crude. Fructele se administreaza predominent crude, dupa o prealabila spalare, pentru a beneficia de continutul lor in vitamine si de fibre alimentare.

Ratia de proteine va fi de 2 g/kg/zi, din care 2/3 vor fi de origine animala si 1/3 de origine vegetala. Cantitatea de lapte va fi de 500-600 ml pe zi, in care va intra si iaurtul sau chefirul. Alaturi de branza de vaca se poate administra branza telemea desarata. Se vor evita branzeturile fermentate. Carnea va fi predominant de pasare, dar si de vita, peste slab, sunca presata, uneori cea de porc sau oaie.

Se vor evita: carnea de porc grasa, mezelurile grase, pestele gras, precum si sosurile grase, prajiturile in exces, vinurile. Oul se administreaza preferential fiert si in diferite preparate culinare: budinci, creme, sufleuri.

Ratia de lipide va fi de 2-3 g/kgcorp/zi, sub forma de unt, margarirta, smantana si uleiuri vegetale.

Numarul de mese va consta din 3 mese principale si 1-2 gustari. Mesele vor fi la ore fixe. Modul de prezentare a hranei va fi variat, pentru a combate monotonia alimentara si inapetenta (lipsa poftei de mancare).

Copilul va servi masa impreuna cu familia cel putin de doua ori pe zi; apa si dulciurile se vor servi la sfarsitul mesei pentru a nu afecta apetitul.

La aceasta varsta copilul este mult sugestionabil de fratii mai mari si de anturaj, putand consuma alimente pe care anterior le refuza. Conditionarea acceptarii unor mese de catre copil, la ascultarea unor basme, cantece sau vizionarea televizorului, constituie o greseala.

Consumul de sucuri sintetice carbogazoase, biscuiti, bomboane sau mici gustari, inainte de masa, omiterea unor mese in favoarea vizionarii unui program la televizor ca si indulgenta parintilor conduce frecvent la tulburari de alimentatie.

REGIM ALIMENTAR PENTRU UN COPII DE 4 ANI, CU GREUTATEA DE 16 kg

MESE
ALIMENTE
CALORII
Mic dejun
200 ml lapte de vaca
30 g paine
5 g unt proaspat
10 g miere de albine sau gem
268
Gustare
50 g paine
15 g sunca presata
133
Pranz
100 g cartofi, 100 g legume proaspete, 50 g
carne proaspata, 10 g unt, 100 g paine alba,
100 g fructe
560
Gustare
dupa-masa
200 ml lapte de vaca
10 g biscuiti
176
Cina
1 ou, 100 g cartofi (copti), 5 g unt, 20 g
paine alba, 150 g compot cu 5% zahar si
15% fructe
299
TOTAL = 1436


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii