Trimite unui prieten Printeaza pagina

Agrisul si Coacazul rosu

Ambele specii se intalnesc sporadic in paduri, tufisuri, lacuri stancoase, din regiunea de munte pana in cea subalpina. Se cultiva sub numeroase forme si varietati pentru fructele lor.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele ambelor specii contin intre 88-93% apa. Agrisele contin 0,80% proteine, 0,80% acizi malic, citric si tartric (cca 1,5%), substante grase (0,65%), zaharuri, celuloza, vitamina C (26-43 mg%), vitaminele A si B1, saruri de Potasiu, Calciu, Fier, Fosfor, Magneziu, Zinc, Cupru.

Coacazele rosii contin 1,1% proteine, acizi malic, citric si tartric (pana la 2%), hidrati de carbon (9%), substante minerale sub forma de saruri de Sodiu (1 mg%), Potasiu (230 mg%), Calciu (30 mg%), Fosfor (25 mg%), Fier (0,1%), vitamina A (6 g%), mici cantitati de vitamina B1 si B2 si cca 35 mg% vitamina C.

Consumate ca fructe proaspete, coacazele rosii contin 44 kcal energie la 100 g fructe, din care se resorb in organism 91%, iar agrisele 43 kcal, din care se resorb 89%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Fructele ambelor specii luate inainte de masa sunt tonic aperitive. Sunt totodata usor laxative si remineralizante.

Produc diureza cu eliminare de acid uric si urati, fiind recomandate in inflamatii ale cailor urinare, litiaze, hidropizie, artritism, reumatism, guta. Fructele ambelor specii sunt "depurative" prin diureza.

Se recomanda ca stimulent al functiei hepatice.

MOD DE INTREBUINTARE

  • consumate ca atare
  • suc 100-300 ml pe zi, in 3-4 reprize
  • agrisele, sub forma de compot, supe sau garnitura cu sosuri albe
  • coacazele rosii, sub forma de dulceata si sirop, sunt recomandate pentru aportul de vitamine, in special iarna si primavara.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii