Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Alergia la alimente

Alergiile la diverse alimente se intalnesc foarte frecvent la persoanele alergice. Reactiile variaza de la blande la foarte severe.

Cauze

O reactie alergica la alimente este rezultatul reactiei exagerate a sistemului imun al organismului la anumite proteine din alimente, numite alergeni.

La persoanele alergice sistemul imun produce cantitati crescute de IgE (anticorpi E).

Cand acesti anticorpi se lupta cu alergenii, in organism sunt eliberate anumite substante chimice (histamina). Aceste substante pot cauza dilatarea vaselor de sange, contractia muschilor netezi si aparitia unor zone rosii, umflate care provoaca mancarimi. IgE-urile pot fi gasite in diferite tesuturi ale organismului (piele, plaman, intestin), unde simptome specifice alergice apar.

Nu toate rectiile adverse la mancare sunt cauzate de alergii. Unele (ex. reactia la laptele de vaca) au legatura cu deficitul unei enzime (lactaza), care in mod normal digera un glucid din lapte (lactoza). Cand aceste persoane beau lapte sau consuma lactate pot avea simptome, precum crampe stomacale, diaree, meteorism. Uneori aceste manifestari sunt atribuite gresit alergiilor alimentare.

Semne si simptome

Simptomele sunt specifice sistemelor corporale afectate.

La nivelul tractului digestiv, care ia primul contact cu alimentele, simptome precum umflarea si mancarimea buzelor, senzatii neplacute la nivelul gatului, si raguseala pot aparea foarte repede.

Cand alimentele ajung din stomac in intestin pot aparea: greata, crampe, dureri, varsaturi si diaree.

Alte sisteme sau organe, cum ar fi pielea, plamanii si vasele de sange, sunt implicate dupa ce alimentele parasesc tractul digestiv. La aceste nivele, reactiile se pot instala dupa o perioada de la cateva minute pana la 2 ore. Frecvent apar eruptii si inflamatii cutanate.

Cea mai periculoasa reactie alergica este socul anafilactic care se poate dezvolta in cateva minute dupa consumul alimentelor. Vasele de sange se dilata, iar presiunea sangelui scade.

Socul anafilactic se manifesta prin: wheezing, respiratie dificila, ameteli, cresterea pulsului, eritem, mancarimea palmelor si a talpilor, slabiciune, si chiar lesin. Fara un tratament de urgenta socul anafilactic poate duce la deces.

Uneori pacientul prezinta doar simptome minore, precum crampe stomacale sau eruptii cutanate.

Ce tipuri de alimente cauzeaza alergii?

Ouale, laptele de vaca, alunele, soia, graul, arahidele, pestele si scoicile sunt cele mai frecvente alimente care provoaca alergii. Insa, aproape toate alimentele pot cauza reactii alergice. Alimentele care cauzeaza cel mai des soc anafilactic sunt: alunele, arahidele si scoicile.

Reactiile alergice pot aparea atat de la un anumit aliment cat si de la alimentele inrudite cu el. De exemplu, daca o persoana este alergica la creveti, poate prezenta reactii alergice si la crabi, homari, etc.

Diagnostic

Teste de piele. Medicul aplica la nivelul pielii (direct sau prin injectare intradermica) o solutie diluata ce contin alergeni alimentari. Aceasta procedura este sigura si nedureroasa. In 15-20 de minute o reactie pozitiva tipica poate aparea. Ea este caracterizata printr-o umflatura si eritem asemanatoare unei intepaturi de tantar. Acest tip de reactie indica alergia pentru un anumit aliment.

Teste sanguine. Se recolteaza sange si se cauta nivelul de IgE din organism. Acest test ofera rezultate asemanatoare testului de piele, doar ca e mai scump iar rezultatele sunt gata in 1-2 saptamani.

Test de provocare. Acest test consta in ingestia unui aliment suspectat in cantitati progresive. Poate fi efectuat doar de catre medic si are riscul de a provoca reactii alergice.

Dieta de eliminare. Primul pas este urmarea unei diete obisnuite timp de 10-14 zile. Se tine evidenta la alimentele consumate si la cantitatea lor in momentul in care apare reactia alergica. De asemenea, care au fost simptomele acestei reactii. Alimentele suspectate ca au cauzat reactia sunt apoi eliminate din dieta. Se evita de asemenea consumul preparatelor gatite din aceste alimente. De exemplu: ouale sunt prezente in maioneza.

Tratament

Odata ce diagnosticul a fost confirmat, cea mai eficienta metoda de tratament este incetarea consumului alimentului alergen. Astfel pacientul trebuie sa fie foarte atent la verificarea etichetelor produselor.

Persoana alergica trebuie sa poarte mereu cu sine medicamentele de urgenta.

Nu exista tratament care sa elimine complet reactiile alergice, doar medicamente care amelioreaza simptomele alergiilor:

  • antihistaminice
  • corticosteroizisteroizi
  • bronhodilatatoare

Pentru cei cu reactii alergice grave (soc anafilactic), este indicat sa poarte mereu cu ei Epinefrina autoinjectabila.

Profilaxie

  • Nu se consuma alimentele care provoaca reactii alergice. Persoanele cu alergii severe pot intra in soc anafilactic de la cantitati foarte mici de alimente.
  • Se citeste cu atentie eticheta produsului de fiecare data. Ingredientele se pot schimba.

Copii suspectati de alergii alimentare trebuie alimentati la san cel putin 6 luni. Iar daca acest nu este posibil trebuie incercata o formula hidrolizata de lapte. Mamele care alapteaza ar trebui sa elimine din ratia lor alimentara alimentele care ii provoaca alergii copilului.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii