Trimite unui prieten Printeaza pagina

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 2011

Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea concentrarii asupra unei probleme de sanatate publica prioritare la nivel global in viziunea OMS. Tema Zilei Mondiale a Sanatatii 2011este: Rezistenta la agenti antimicrobieni, iar sloganul Actioneaza astazi ca sa poti vindeca si maine lanseaza un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficientei acestor medicamente esentiale in tratarea bolilor infectioase, in beneficiul generatiilor viitoare.

Rezistenta la antimicrobiene apare atunci cand microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurilor si parazitii se modifica astfel incat medicamentele antimicrobiene (intre care antibioticele folosite impotriva bacteriilor) isi pierd eficienta din cauza din adaptarii naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete). Microbii deveniti rezistenti la multiplii agenti antimicrobieni - adesea numiti "superbugs" - sunt mai ales de temut, intrucat o infectie multirezistenta netratabila poate ucide, iar pana atunci se poate raspandi si genera costuri uriase pentru indivizi si societate.

Microbii cei mai rezistenti la antibiotice azi cuprind bacteriile Escherichia coli, Myobacterium tuberculosis (cauza TBC), Neisseria gonorrhoeae (cauza gonoreii), Staphylococcus aureus si Streptococcus pneumoniae - daca este vorba de comunitati, sau Enterococcus faecium si Enterococcus faecalis - daca este vorba de spitale.

In lume apar anual cca. 440.000 de cazuri noi de tuberculoza rezistenta la multiplii agenti antimicrobieni care provoaca cel putin 150.000 de decese. Rezistenta la medicamente antimalarie, precum clorochina, este larg raspandita in majoritatea tarilor malario-endemice.

Rezistenta devine o preocupare ingrijoratoare pentru tratamentul infectiei cu HIV-SIDA ca urmare a accesului crescator la medicamente antiretrovirale in ultimii ani. In U.E., 25.000 de persoane din 400.000 infectate in fiecare an recent mor din cauza unor infectii bacteriene grave si rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobandite in unitatile spitalicesti (nozocomiale). In lumina ultimului Eurobarometru tematic (2010), romanii sunt printre europenii cei mai putin informati privind ineficienta antibioticelor impotriva virusurilor si obtin cel mai usor antibiotice fara sa treaca pe la medic - factorii care genereaza consum abuziv de antibiotice si in ultima instanta rezistenta la antimicrobiene in comunitati.

Printre principalele cauze pentru cresterea rezistentei la antimicrobiene la noi sunt prescrierea antibioticelor pentru infectii fara a practica antibiograma, automedicatia, dar si introducerea antibioticelor in hrana animalelor.

In privinta cailor de urmat, Ministerul Sanatatii s-a adresat recent managerilor si medicilor din spitale, medicilor de familie, publicului si mass-mediei pentru a colabora in promovarea folosirii adecvate a antibioticelor si informarea pacientilor despre rezistenta la antibiotice si alte riscuri ale utilizarii lor incorecte, incluzand efectele adverse.

Masurile simple care stau la indemana publicului larg pentru a combate infectiile si rezistenta la antimocrobieni sunt: controlul purtatorilor de microbi (vectorii) prin actiuni sustinute de igiena comunitara, observarea consecventa a normelor de igiena in gospodarii si la pregatirea hranei, spalarea mainilor. Cooperarea cu medicii de familie pentru folosirea unor tratamente alternative fata de cele antimicrobiene oricand este cazul precum si refuzul auto-medicatiei pot avea efecte benefice pentru sanatatea proprie precum si pentru cea a comunitatilor prezente si viitoare.

In judetul nostru infectiile nozocomiale raportate in anul 2011, s-au cifrat la 9 infectiile nozocomiale raportate de catre spitalele din judet,iar in trimestrul I 2011 au fost raportate 7 infectiile nozocomiale. Cu ocazia Zilei Mondiale ale Sanatatii 2011, DSP din Judetul Hunedoara organizeaza prin Compartimentul sau de Evaluarea si Promovarea Sanatatii in parteneriat cu Spitalele din judet si Crucea Rosie judet Hunedoara.urmatoarele actiuni:

  1. Stand tematic Info-Educatie-Comunicare (IEC) in cortul ridicat in centrul Municipiului Deva si distribuire de pliante, brosuri, literatura farmacovigilenta;
  2. Disibuire de fluturasi, pliante, brosuri tematice prin cabinetele medicilor de familie;
  3. Pupitre tematice cu materiale IEC in marile farmacii locale;
  4. Prezentare ppt. Care este postata pe site-ul institutiei : www asphd.ro.

Europenii se impart echilibrat in avizati si neinformati, dar Europa nordica este mai avizata si cea sudica mai putin avizata. O vasta majoritate sunt constienti de pericolele abuzului de antibiotice. Romania se incadreaza in tabloul sudic-mediteranean in privinta cunostintelor; conform unui atipic "specific national" Romania are cel mai mare numar de cetateni care au obtinut antibiotice fara sa treaca pe la medic.

Campaniile de informare-educare-comunicare asupra rezistentei la antimicrobiene antrenate de abuzul de antibiotice sunt eficiente daca au schimbat in anul precedent atitudinea a 1/3 dintre respondenti.

In context, promovarii sanatatii ii revine un rol major in cresterea nivelului de cunostinte si in imbunatatirea atitudinilor si practicilor de care depinde diminuarea fenomenului de rezistenta anti-microbiana (RAM) in Romania. Contam mereu pe parteneriatul cu mass-media locala, pe impactul mesajelor multiplicate de aceasta si repetarea informatiilor de baza privind sanatatea publica pe canalele preferate sau obisnuite ale populatiei.

Reflectarea larga a Zilei Mondiale a Sanatatii 2011 in mass-media judeteana poate contribui semnificativ la cresterea nivelurilor de cunostinte si in imbunanatirea atitudinilor si practicilor de care depinde diminuarea fenomenului de rezistenta la antimicrobiene in Romania.

06/04/2011 Directia de Sanatate Publica a Jud.Hunedoara
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii