Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sistemul sanitar, la un pas de descentralizare

Ministerul Sanatatii va finaliza la data de 1 iulie 2010 transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala.

La propunerea ministrului Sanatatii CSEKE Attila, Executivul a aprobat actele normative privind derularea procesului de descentralizare, respectiv Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii si cel al Hotararii de Guvern privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti.

Conform noilor prevederi, pana la 1 iulie 2010, vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Astfel, din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se vor transfera catre autoritatea locala un numar de 373 unitati. Vor ramane in reteaua Ministerului Sanatatii un numar de 62 unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante).

In urma descentralizarii, transferul managementului spitalelor se va realiza catre autoritatile administratiei publice locale care detin proprietatea imobilului.

"Dupa introducerea sistemului de asigurari de sanatate, astazi am facut cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar romanesc - descentralizarea. Vreau sa subliniez de la inceput ca nu vom descentraliza pe criterii politice. Descentralizarea nu va avea culoarea portocalie, galbena, rosie sau verde. Descentralizarea va fi facuta de oameni pentru oameni. In prezent, avem un sistem bicefal: cladirile spitalelor sunt in proprietatea administratiilor publice (locale, respectiv, judetene), in timp ce managerii acestor institutii sunt numiti de catre ministrul Sanatatii. Practic, in mainile ministrului Sanatatii se afla destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demostrat ca aceasta decizie a fost una paguboasa. Nimeni nu poate conduce sau verifica modul in care sunt conduse 435 de institutii indiferent cat de priceput ar fi", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE ATTILA.

DESCENTRALIZAREA nu va insemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunitatilor locale.

Prin descentralizare, Ministerul Sanatatii isi consolideaza rolul firesc, acela de strateg si formator de politici publice, si va ceda rolul de administrator comunitatilor care cunosc si sunt aproape de nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta.

Prin transferul catre autoritatile locale se urmareste si cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.

Astfel, autoritatile locale vor avea in administrare logistica, financiara si umana tot ceea ce inseamna unitate sanitara publica. Descentralizarea inseamna si ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii cum se intampla in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile de administratie in care autoritatile locale vor avea majoritate.

Procesul de descentralizare nu creeaza probleme financiare suplimentare autoritatilor locale, deoarece actuala forma de finantare a spitalelor se va mentine. In acest sens, in continuare unitatile sanitare cu paturi se vor finanta pe baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate.
Procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizari in cadrul personalului medical - si asa insuficient.

Descentralizarea creeaza premisele unei restructurari profunde a sistemului spitalicesc, pe baza criteriilor noi de clasificare a spitalelor si cu implicarea comunitatilor locale, in sensul reorganizarii celor cu personal medical redus si insuficient dotate, in unitati de ingrijire a persoanelor varstnice sau de ingrijire pentru cazurile sociale.

Conform deciziilor luate astazi in Guvernul Romaniei, bugetul Ministerului Sanatatii va fi suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligatiilor peste termenele de scadenta inregistrate pana la data de 31 martie 2010 de catre unitatile sanitare cu paturi.

Prin achitarea datoriilor unitatilor sanitare, se creeaza premiza unui "nou inceput cu responsabilitatea aferenta" si prevenirea unui blocaj al sectorului spitalicesc din cauza facturilor neachitate peste termenul de scadenta.

Descentralizarea va introduce si posibilitatea contractarii managementului realizat de persoane juridice, firme prestatoare de astfel de servicii.

De asemenea, se reglementeaza procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalului, care nu poate depasi, de la 1 ianuarie 2011, 70% din cheltuielile decontate catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Astfel, fiecare spital va fi obligat sa cumpere medicamentele si materialele sanitare necesare furnizarii serviciilor medicale.

In urma descentralizarii se va reglementa clar si se va restrange semnificativ numarul directorilor din Comitetul director al spitalului la numarul minim necesar (maxim 3) si se vor infiinta Consiliul de administratie, forul reprezentativ si de urmarire a activitatii spitalicesti. Majoritatea membrilor sai vor fi desemnati de catre comunitatea locala prin consilii, primarii si presedintii consiliilor judetene.

Se va da si posibilitatea incheierii de contracte de furnizare de servicii intre unitatile sanitare cu paturi si medic, necesara atat pentru responsabilizarea si implicarea financiara a autoritatii locale cat si pentru posibilitatea de acoperire a lipsei de personal medical calificat.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii