Trimite unui prieten Printeaza pagina

Efectele nocive ale smogului

In municipiul Deva ne intalnim cu o situatie fara precedent : groapa de gunoi a orasului arde mocnit de aproape o saptamana in ciuda eforturilor concertate pentru stingerea incendiului. Astfel municipiul Deva s-a transformat intr-un veritabil oras care este invaluit in smog .

Ce este smogul? Smogul este un tip de poluare a aerului , un cuvant format in limba engleza din smoke=fum si fog=ceata.

Aerul pe care-l respiram, pe langa amestecul de azot, oxigen, bioxid de carbon si gaze inerte, mai contine microorganisme, particule si alte gaze. Parte din acesti agenti (particule si alte gaze) polueaza aerul si produc efecte asupra vietii, in special asupra sanatatii umane.Interventia omului asupra acestor elemente a dus la dezechilibre grave.

Smogul se produce local, caracteristic oraselor, aglomeratiilor urbane, zonelor industriale unde se produc emisii de fum sau gaze si temperatura este mai ridicata decat in zonele din imediata apropriere.

Componentele smogului au efecte nocive asupra sanatatii si mediului cum ar fi:

  • Alergii, inflamatii si au efecte cancerigene
  • Iritarea si infectarea sistemului respirator, impiedica transportul oxigenului prin sange si reduc continutul de oxigen celular.Afectiuni ale sistemului nervos si ale functiilor fizice ale organismului. Scaderea imunitatii.
  • Afectarea vederii
  • Modifica in organism continutul de metale producand dezechilibre. De aici apar toate efectele nefavorabile organismului.
  • Provoaca dureri de cap, ameteli si stari de voma.S-au inregistrat decese datorita intoxicarii cu dioxid de carbon.
  • Asupra vietii animalelor si plantelor: intr-un mediu poluat formele de viata se dezvolta greu.

Directia de Sanatate Publica a judeţului Hunedoara s-a sesizat de existenta riscului pe sanatatea umana datorita prezentei in aerul atmosferic din Deva a fumului generat de catre incendiul de la halda de gunoi, a luat masuri conform legislatiei sanitare in vigoare; a colaborat impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean la buna desfasurare a examenelor de bacalaureat .

Datorita faptului ca adresabilitate la medicii de familie a bolnavilor cu afectiuni cronice pulmonare(astm bronsic; bronsita cronica obstructiva; emfizem pulmonar; rinofaringite cronice); dar si din randul populatiei la risc :copii, varstnici; femei insarcinate a crescut sfatuim populatia din municipiul Deva si imprejurimi:

  • sa evitate pe cat posibil circulatia in aer liber
  • sa nu faca exercitii in aer liber
  • sa incerce sa petreaca cat mai mult timp in locuri in care este asigurata o ventilaţie mecanica a incaperilor
  • iar in momentul in care sesizeaza aparitia manifestarilor de tip respirator tuse , agravarea simptomelor unei boli cronice pulmonare sa se prezinte la medicul de familie pentru consult si pentru ajustarea tratamentului

03/09/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii