Trimite unui prieten Printeaza pagina

Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor

In prezent, in Romania, peste o treime din populatie este afectata de hipercolesterolemie si aceasta cifra este in continua crestere. Prin prevalenta crescuta, prin numeroasele consecinte clinice sau subclinice, prin costurile pe care le presupune ingrijirea, dislipidemiile reprezinta o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate. In acest context a luat nastere initiativa organizarii unei manifestari stiintifice, dedicate cercetarii si tratamentului dislipidemiilor. Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor se va desfasura in perioada 19-20 noiembrie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti.

Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor este un eveniment stiintific organizat sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, in parteneriat cu Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Cardiologie. Moderatorii acestei conferinte sunt: prof.univ.dr. Nicolae Hancu, presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si prof.univ.dr. Eduard Apetrei, Vicepresedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, iar in calitate de speakeri sunt invitati medici renumiti din specializarile: cardiologie, diabet, nutritie si boli metabolice, medicina interna.

Dislipidemia este o boala metabolica, ce presupune o modificare calitativa sau cantitativa a metabolismului lipidic, adica valori anormale ale grasimilor (lipidelor) din sange. Dislipidemia se caracterizeaza prin cresterea sau scaderea nivelului seric al colesterolului total, LDL-colesterolului (colesterolul Valorile normale pentru acesti parametri trebuie sa contina colesterolul total sub 200mg/dl, colesterolul HDL peste 45-55mg/dl, colesterolul LDL sub 100 mg/dl, valoarea colesterolului total/colesterol HDL sub 5 si valoarea trigliceridelor sub 200 mg/dl.

Dislipidemia este un important factor de risc cardiovascular, de aceea ignorarea acestei boli poate avea urmari foarte grave pentru sanatatea noastra. In cele mai multe situatii, dislipidemiile apar impreuna cu diabetul zaharat de tip 2, obezitatea si hipertensiunea arteriala. Studiile recente au subliniat implicarea dislipidemiilor in afectiuni nu doar din sfera cardiologiei, diabetologiei, nutritiei ci si in patologii din sfera gastroenterologiei, hepatologiei, nefrologiei, reumatologiei, neurologiei si bolilor infectioase.

Dislipidemiile au mai multe cauze. Pot fi genetice, dar si cauzate de o viata nesanatoasa. Aici pot fi incluse obiceiurile alimentare gresite si neechilibrate si consumul regulat de alcool. Sedentarismul poate fi un alt factor declansator, alaturi de consumul de tigari. Dislipidemiile mai pot aparea si in urma unor tratamente, dar sunt frecvente si in cadrul bolilor de diabet zaharat, insuficienta renala sau hipotiroidism. Pentru ca de cele mai multe ori este asimptomatica, dislipidemia este descoperita intamplator dupa efectuarea unor analize de rutina. Efectele ei in viata unei persoane apar in timp, in cazul nerespectarii regimului alimentar si a tratamentului prescris de medic.

In cadrul Conferintei Nationale Managementul Dislipidemiilor vor fi abordate subiecte privind prevenirea si tratamentul dislipidemiilor, care vor avea un bogat continut stiintific si se vor constitui in informatii de elita si de referinta in domeniul cardiologiei, diabetului, nutritiei si bolilor metabolice.

19/11/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii