Trimite unui prieten Printeaza pagina

12 Mai - Ziua Internationala a Asistentului Medical

Peste 120 000 de asistenti medicali din Romania sarbatoresc, pe 12 mai, ziua profesiei.

Ei sunt alaturi de colegii din intreaga lume care isi amintesc, in aceasta zi, de Florence Nightingale, pe care o considera deschizator de drumuri in profesia de asistent medical. Pana la ea, asistentii medicali erau considerati persoane nepregatite, iar Florence Nightingale este cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine statatoare.

Nascuta in 1820, la Florenta, Florence Nightingale s-a remarcat in timpul Razboiului din Crimeea (1853-1856), cand a intocmit un raport despre metodele medicale primitive si conditiile de viata dificile cu care se confruntau asistentii medicali pe front. In 1860, cu banii castigati pentru serviciile aduse, a deschis o scoala de asistenti medicali pe langa Spitalul "Saint Thomas" din Londra, ceea ce a insemnat un prim pas in pregatirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoastere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Rosie Regala. De asemenea, a primit, in 1907, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit, fiind prima femeie din Marea Britanie recompensata cu aceasta decoratie.

In Romania, Ziua Internationala a Asistentului Medical este la editia a unsprezecea. OAMGMAMR Iasi va marca aceasta zi speciala sambata, 14 mai, la Hotel "Astoria", prin conferinta Asistentii medicali si moasele, promotori ai calitatii si sanatatii, tema fiind propusa de catre International Council of Nurses (ICN).

"Rolul asistentilor medicali si moaselor, ca promotori ai calitatii si sanatatiii, este unul deosebit de important pentru oferirea de servicii medicale in comunitate. Dar atunci cand vrei sa ai calitate maxima in serviciile medicale, trebuie sa existe un normativ de personal favorabil, conditii bune la locul de munca si o finantare corespunzatoare a sistemului. Avem o mare problema cu salarizarea, iar autoritatile ar trebui sa faca mult mai mult in acest sens. Mai trebuie precizat ca, pentru a ne exercita profesia in conformitate cu Directiva 36, care reglementeaza profesia de asistent medical, ar trebui ca salarizarea si conditiile de munca din Romania sa fie identice cu cele din Uniunea Europeana. In ceea ce priveste motivatia personalului medical, aceasta nu exista. Indiferent ce ar face asistentul medical din punct de vedere profesional - dobandirea de competente, specializari, obtinerea gradului principal -, stimulente nu exista. De salarii nici nu mai vorbesc. Consider ca, in prezent, asistentul medical este cel mai vitregit din tot sistemul sanitar. Le urez tuturor colegilor mei "La multi ani", sa se gandeasca la faptul ca 12 mai este ziua lor, ca fara ei sistemul sanitar nu ar putea functiona si ca exista un viitor mai bun si pentru aceasta profesie", a declarat Liliana Pintilie, presedintele OAMGMAMR Iasi.

12/05/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii