Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sanatatea romanilor pierde inca o data in fata intereselor de grup

Sanatatea romanilor pierde inca o data in fata intereselor de grup. Bugetul pentru sanatate din 2011 adoptat "dupa ureche" - 3% din PIB.

Consiliul Director al Aliantei Pentru Sanatate din Romania va sesiza, la inceputul lunii ianuarie, Parlamentul European prin Comisia de Sanatate privind incalcarea drepturilor romanilor la ingrijire medicala decenta, asa cum prevede Constitutia Romaniei, in conditiile alocarii a numai 3% din PIB pentru sistemul de sanatate.

Legea bugetului pe 2011, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei (3% din PIB), continua grava subfinantare a sistemului de sanatate generand atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung efecte dezastruase in planul sanatatii populatiei si a sperantei de viata.

APSR considera ca neglijenta, nepasarea, indiferenta si interesele de grup ale reprezentantilor statului roman duc la discriminare si la exterminarea unor categorii importante ale populatiei carora le este astfel restrictionat dreptul la ocrotirea sanatatii si igienei.
Reamintim clasei politice ca, prin procedura de aderare la UE, Romania si-a asumat aducerea la standardele europene a sistemului public de sanatate.

De asemenea, in anii trecuti subfinantarea a generat grave disfunctionalitati ale sistemului de sanatate cu limitarea accesului pacientilor la produsele si serviciile de sanatate, iar studiile efectuate pana in prezent releva continua degradare a sistemului si a starii de sanatate a populatiei.

Subliniem faptul ca proiectarea si adoptarea acestui buget au fost facute fara temeiul unei analize corespunzatoare asupra nevoilor si starii de sanatate a populatiei, fara o evaluare a consecintelor in planul infrastructurii sistemului de sanatate din Romania si fara o evaluare reala a nevoilor minime de finantare, tinand cont de obligatiile constitutionale ale statului roman.

La ora actuala, tot mai multi pacienti sunt nevoiti sa isi cumpere materialele sanitare si medicamentele necesare atunci cand ajung in spitalele publice, nu pot beneficia de medicamente compensate si investigatii medicale paraclinice (analize de laborator, investigatii imagistice etc) desi isi platesc asigurarea si ar trebui sa aiba acces la toate aceste produse si servicii de sanatate. Astfel, sunt eliminati din cadrul asigurarii asistentei medicale publice pacientii care nu au posibilitatea sa isi plateasca accesul la sistemul de sanatate.

Pe termen lung toate acestea vor duce la deprecierea starii de sanatate a populatiei, la agravarea afectiunilor existente, la cresterea numarului de cazuri de "boli ale saraciei" ceea ce inseamna reducerea sperantei de viata a romanilor, precum si la majorarea costurilor sociale. Cel mai grav este faptul ca vor fi pierdute prematur vieti omenesti.

29/12/2010 Alianta Pentru Sanatate
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii