Trimite unui prieten Printeaza pagina

Patronatul Furnizorilor Serviciilor Medicale Paraclinice considera ca analizele medicale gratuite...

Patronatul Furnizorilor Serviciilor Medicale Paraclinice considera ca analizele medicale gratuite sunt o himera.

In ultima saptamana am fost martorii unei adevarate lupte "la baioneta" intre medicina de familie, pe de-o parte, Casa Nationala de Asigurari de Sanitate si Ministerul Sanatatii pe de alta parte.

CNAS/MS acuza o fraudai de proportii, medicina de familie solicita dovada. Medicina de familie solicita amanarea intrarii in vigoare a Contractului-cadru cu o luna, CNAS/MS anunta amanarea cu 2 luni si cu prezentarea unor simulari privind bugetul orientativ pentru prescriptiile de medicamente si servicii medicale.

Toate acestea le aflam de pe site-urile agentiilor de presa sau din dezbateri televizate. Oficial nimic. Pe siturile CNAS si al MS este o "tacere" totala si complice. In Monitorul Oficial nu a fost publicat nici un ordin comun de prelungire a aplicabilitatii Contractului-cadru pe 2010. Daca MS, de la venirea lui Cseke Attila ne-a obisnuit cu lipsa de transparenta si desfiintarea dialogului social ne surprinde atitudinea CNAS care in ultimile luni a aratat ca este capabila de o schimbare.

CNAS a initiat discutiile privind Contractul-cadru si Normele metodologice de aplicare ale acestuia acum 7 luni. Faptul ca nu s-a gasit o rezolvare/armonizare a intereselor in tot acest timp, ne face sa credem ca cel putin una din cele doua tabere combatante in acest conflict nu a dorit rezolvarea problemelor. Apropierea termenului limita de intrare in vigoare a Contractului-cadru a fost folosita ca factor de presiune in impunerea unui punct de vedere sau altul. Oare MS nu stia in momentul in care a raportat descentralizarea unitatilor sanitare,la 1 iulie 2010, ca viitorul Contract-cadru si Normele metodologice trebuie sa tina cont de aceste schimbari?

Ca parte semnatara a Contractului cadru, furnzorii de servicii medicale paraclinice sunt total impotriva a ceea ce se intampla in aceste zile. Se face dovada inca odata, ca interesul de grup si politic este mai presus de interesul pacientului.

Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru in ceea ce priveste furnizorii de servicii medicale paraclinice sunt cele mai drastice din tot sistemul. Am propus si am fost de acord cu introducerea a foarte multe conditii de eligibilitate care vizeaza calitatea foarte buna a serviciilor medicale si selectia furnizorilor. Preturile serviciilor medicale sunt neschimbate din anul 2008, concurenta neloiala din partea laboratoarelor din spital este evidentiata si spriiinita de Casa de sanatate, iar inechitatea privind repartizarea fondurilor destinate acestor servicii in Bucuresti si restul judelelor tarii este un fapt dovedit.

Fondurile alocate in anul 2011 au acoperit doar primul trimestru si au fost cu 20%, in unele judete cu 30%, mai mici decat media anului trecut, fiind consumate in primele doua zile ale fiecarei luni.

Pana la aceasta data casele judetene de sanatate nu au nici o informatie privind fila de buget pentru luna aprilie 2011 privind serviciile medicale paraclinice.

Contractului-cadru se amana cu doua luni, atunci fondurile vor fi si mai mici.

In tot acest timp furnizorii de servicii medicale paraclinice sunt asaltati de pacienli care solicita efectuarea de investigatii medicale decontate de casa de sanatate. Se solicita inscrierea pe liste de asteptare, chiar daca unele programari sunt peste 3-4 luni.

In consecintra, analizele medicale gratuite pentru pacienti raman o himera, la fel ca si celelalte proiecte ale MS/CNAS: cardul de asigurat, pachetul de baza, asigurarea medicala private, independent CNAS, independent FNUASS.

29/03/2011 Patronatul PALMED
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii