Trimite unui prieten Printeaza pagina

Pacientii cu Parkinson, farmacistii si medicii au decis crearea unui grup de lucru...

Asociatia Antiparkinson din Romania, Societatea de Neurologie din Romania si Patronatul Farmaciștilor din Romania au decis constituirea unui grup de lucru pentru crearea conceptului Registrului National al bolnavilor de Parkinson, aceasta fiind una din concluziile Conferintei Pacientilor cu Parkinson care a avut loc sambata, 23 octombrie.

De asemenea, grupul de lucru va concepe un chestionar privind simptomele non-motorii ale pacientului cu Parkinson, chestionar care va fi completat prin parteneriate cu societatile medicale si cu farmaciile din intreaga tara.
Conferinta Pacientilor cu Parkinson desfasurata in Amfiteatrul de Marketing al Facultatii de Medicina UMF "Carol Davila" s-a bucurat de participarea a peste 70 de pacienti, medici si farmacisti.
In deschiderea evenimentului, presedintele Asociatiei Antiparkison, Dan Raican, a prezentat noutatile in tratamentul bolii Parkinson, aflate in urma participarii sale la Congresul Mondial de Parkinson de la Glasgow de la inceputul lunii octombrie. Toti partipantii au primit o brosura elaborata de presedintele Asociatiei Antiparkinson continand noile descoperiri legate de managementul bolii Parkinson date publicitatii la Glasgow.
De asemenea, dl. Raican i-a oferit cunoscutului cantaret Cornel Constantiniu, prezent la conferinta de sambata, un CD cu informatii referioare la reeducarea vorbirii, aratandu-si speranta ca il va auzi pe artist cantand din nou. Artistul Cornel Constantiniu lupta de mai bine de 16 ani cu Parkinson, boala care i-a afectat vorbirea si care l-a obligat sa puna capat carierei muzicale.

Tehnici de reevaluare functionala la Iasi

Presedintele Societatii de Neurologie din Romania, prof.dr. Ovidiu Bajenaru, a explicat ca in tratamentul bolii Parkinson, la nivel mondial, se pune accent pe tehnicile de reevaluare functionala, legate de mecanismele bolii.
"Tratamentul trebuie sa fie precoce pentru ca inceput cat mai repede amelioreaza calitatea vietii bolnavului. In Romania se incearca tehnicile de reevaluare functionala la Iasi. Cu toate acestea, diagnosticul precoce ramane un deziderat. Chiar si in tarile cu o educatie sanitara solida diagnosticarea se face la 13-15 luni de la debutul bolii. Japonezii sunt singurii diagnosticati la mai putin de un an de la debutul bolii.", a declarat prof. dr. Bajenaru.
Totodata, presedintele SNR a aratat ca simptomele depresive in cazul bolii Parkinson sunt aproape la fel de frecvente, ca si simptomele motorii. Depresia apare in 43% din cazuri, iar uneori preceda simptomele motorii. Diagnosticand corect depresia putem diagnostica precoce si Parkinsonul. Atunci apare inevitabil intrebarea: de ce nu discuta despre depresie nici medicii, nici pacientii? Motivele medicilor deseori sunt legate de: senzatia medicului este aceea ca pacientul este ingrijorat numai de simptomele motorii si nu il intreaba despre depresie, alti medici prefera sa astepte sa le spuna pacientul, altii sunt de parere ca depresia e o manifestare inevitabila a Parkinson, iar altii declara ca nu s-au simtit in largul lor sa discute despre asta cu pacientul. Motivul pacientilor este acela ca nu acorda mare importanta depresiei si tulburarilor afective incat sa discute cu medicul despre ele.
Un alt aspect discutat in cadrul Conferintei Pacientilor Parkinson s-a referit la transplantul de celule stem despre care prof. dr. Bajenaru spune ca nu s-au observat inca beneficiile, celulele transplantate imbolnavindu-se de la celulele bolnave ale pacientului.
Presedintele SNR considera ca nu trebuie sa se faca tratamente dupa reclamele aparute in media. "In ultima veme exista o propaganda comerciala referitoare mai ales la celulele stem. Nu este bine sa dai oamenilor sperante fara sa ai dovezi. Cel mai grav este faptul ca aceste celule stem au potential mare de inmultire si ca 30% din animalele pe care au fost testate au dezvoltat diferite forme de tumori", a concluzionat prof.dr. Bajenaru.

40% dintre persoanele cu tulburari de miros dezvolta Parkinson
Dupa o scurta incursiune in istoria bolii si o prezentare a activitatii doctorului James Parkinson (cel care a descris pentru prima data simptomele bolii, in 1817), dr. George Lugoji, de la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar - Arseni, a precizat in cadrul Conferintei Pacientilor cu Parkinson ca 40% din cei cu hiposmie (diminuarea simtului olfactiv) dezvolta Parkinson.
"Asociatiile de pacienti au un rol important. Statistica prin care stim ca avem in Romania 72.000 de pacienti este rezultatul muncii d-lui Dan Raican", a aratat dr. Lugoji.

Lipsa unui Registru pacientilor obstacol pentru noile tratamente
"Cea mai importanta problema a pacientilor cu Parkinson ramane lipsa unui Registru National pe baza caruia s-ar putea face evaluari si s-ar putea lua decizii privitoare la aducerea in Romania a unor medicamente care acum nu exista", considera presedintele Patronatului Medicilor din Romania, farm.Ioana Cacoveanu.
Aceasta a preferat sa isi petreaca ziua de sambata alaturi de pacienti explicandu-le cum se administreaza corect medicamentele, despre terapiile alternative si complementare bazate pe studii.

Echipamente de ultima generatie la spitalul Bagdasar Arseni
Dr. Jan Ciurea de la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar - Arseni a declarat ca, in cadrul unitatii spitalicesti, la Clinica de Neurochirurgie exista echipamente performante, care indeplinesc cele mai inalte standarde, avand si o echipa de medici de renume mondial.
"Sistemul de micropotential din dotarea clinicii de neurochirurgie din acest spital poate identifica neuronul vinovat de boala. Medicul ai pacientul sunt o singura entitate. Boala Parkinson ofera medicilor un potential uriaa de a intelege functiile creierului", a explicat dr. Ciurea.
Acesta a subliniat si rolul important al mass-mediei in stabilirea legaturii dintre pacient si medic.
"Pacientul cu Parkinson nu poate iesi in strada sa-si ceara drepturile cum pot face alti pacienti, de aceea este rolul media este extrem de important. Media trebuie sa vorbeasca tot timpul despre aceasta boala. Obiectivul nostru este sa ajunga la medicul specialist omul acela simplu, de la tara, caruia ii tremura mana si ii cade supa din lingura", a conchis dr.Ciurea.

***

In Romania sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane, dar cifra este subevaluata din cauza ratei scazute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent si reticenta pacientilor de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson sa fie diagnosticata tarziu. Conform unui studiu EuroPa (http://www.europarkinson.net), la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscileaza intre 5.240 euro si 19.620 euro.

Parteneri: Patronatul Farmacistilor Romania, Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, Houston NPA
Parteneri media: MedicpentruTine.ro, GhidCabinet.ro, SanatateaTV.ro, Stirimedicale.ro, i-medic.ro; Farmacia Ta, SensoTV, e-Medic.ro, TVR Info, ExclusivNews.ro, Lamedic.ro
Invitati: Asociatia P.A.V.E.L.

26/10/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii