Trimite unui prieten Printeaza pagina

Normele la legea autismului nu respecta drepturile persoanelor cu TSA Invitatea ONG-urilor...

Normele la legea autismului nu respecta drepturile persoanelor cu TSA Invitatea ONG-urilor la discutii privind normele Legii 151/2010 - o simpla formalitate fara consistenta!

In luna iulie 2010 a fost aprobata Legea 151 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului si prevede ca screening-ul se efectueaza la copiii cu varsta 0-3 ani, in conformitate cu standardele stabilite prin norme.

Asociatia Nationala a Copiilor si Adultilor cu Autism din Romania ANCAAR, a fost invitata in data de 18.01.2011 la sediul din Bucuresti al Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA), pentru a purta discutii legate de normele de aplicare a legii.

La aceasta intalnire ONG-urile prezente au fost informate ca normele au fost deja elaborate, fara a li se acorda ocazia de a face propuneri concrete asa cum se specifica de altfel si in invitatia primita. Mai mult, normele in forma prezentata urmau sa fie publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii a doua zi, 19.01.2011. Desi au fost invitati la elaborarea normelor, nici reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si nici cei ai Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nu au fost prezenti la discutii si nici nu au trimis propuneri, cu toate ca in raspunsul primit pe 26.01.2011 la scrisoarea adresata Ministrului Ioan Botis reise ca reprezentantii Ministerului au colaborat cu factorii implicati in definitivarea normelor la Legea 151.

Speram ca de acum inainte invitatea ONG-urilor la discutii sa nu mai fie o formalitate lipsita de consistenta si sa se tina cont de propunerile ONG-urilor si ale specialistilor pentru a nu avea o lege inutila si norme de aplicare discriminatorii si redundante.

Cei care doresc sa faca propuneri de imbunatatire Ministerului Sanatatii privind normele de aplicare a Legii 151/2010 le pot trimite pe adresa propuneri@ms.ro pana pe data de 29 ianuarie 2011. Contact: Ileana Botezat Antonescu, 031.425.56.72. Normele pot fi consultate in documentele care se gasesc pe siteul Ministerului Sanatatii pe adresa http://www.ms.ro/?pag=22 (Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010).

28/01/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii