Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ministerul Sanatatii a definitivat un Normativ nou de personal pentru unitatile sanitare cu paturi

Proiectul de Ordin privind modificarea normativului de personal se va afla postat pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, sectiunea Transparenta Decizionala
Dupa perioada de dezbatere publica si publicarea in Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sanatatii va fi aplicat in toate unitatile sanitare cu paturi, indiferent daca acestea se afla sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autoritatilor locale.
Proiectul MS va fi transmis spre consultare partenerilor sociali
"Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor sa angajeze un numar mai mare de medici si personal medical cu pregatire medie deoarece am imbunatatit criteriul de normare in acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, intre un minim si un maxim, astfel incat sa dam posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal in sectia sau compartimentul cu deficit", a declarat ministrul Sanatatii,CSEKE Attila.

Astfel, conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenta medicala spitaliceasca, elimininandu-se diferentierea pentru specialitati medicale si chirurgicale, asa cum este prevazut in prezent.

Din momentul punerii in aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistentei medicale in functie de numarul de paturi va fi de 1 post de medic la 5-15 paturi si un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tura. De exemplu, daca in prezent pentru specialitatile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenta, institute, spitale clinice etc) era prevazut 1 post de medic la 12 paturi si 1 post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tura, dupa aplicarea noilor prevederi va exista 1 medic la 5-15 paturi si un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tura.

La fel si la asistenta medicala spitaliceasca din spitalele judetene si de specialitate. Daca pana acum exista impusa angajarea unui medic la 16 paturi si a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tura, incepand cu noile prevederi se da posibilitatea unitatii respective sa decida daca va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.

Si pentru asistenta medicala acordata in unitatile, sectiile sau compartimentele de cronici se va imbunatati normativul. Daca pana in prezent exista 1 post de medic la 20 paturi si un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tura, conform noului normativ este prevazut 1 post de medic la 18-25 paturi si 1 post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tura, in functie de necesitati.

Pentru sanatorii s- a prevazut un post de medic la 30-45 paturi si 1 post de asistent medical la 20-30 paturi/tura. In cazul preventoriilor, vom avea 1 medic angajat la 70-100 paturi si un cadru mediu sanitar la 30-50 paturi/tura.

In schimb, dupa ce va fi aplicata noua grila exista posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA si muncitori.

Normativul va avea ca efect reducerea unui numar de 2-115 de persoane din categoria TESA in unitatile sanitare unde exista excedent de personal fata de normativul din prezentul proiect. Peste 3100 de persoane vor fi restructurate.

"Nu mai putem sustine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie sa eficientizam activitatea unitatilor sanitare. Am facut o analiza asupra situatiei la zi din spitale si am constatat ca unitati sanitare similare ca structura si adresabilitate functioneaza cu numar diferit de angajati TESA. Problema este ca cei cu o structura "bogata" in personal functioneaza la fel ca si ceilalti. Noul normativ va ajuta toate spitalele sa se incadreze in limita bugetara de 70% cheltuieli de personal din bugetul unitatii sanitare cu paturi incepand cu 1 ianuarie 2010", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

De exemplu:

Spitale cu acelasi numar de paturi, 922 au o diferenta de personal TESA angajat de aproape 24 persoane. Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste are angajate 61 de persoane, in timp ce Spitalul Clinic de Urgenta Brasov are 85 de persoane. Atentie- acesta nu este personal medical, care sa realizeze servicii pentru pacienti, este de personal administrativ. Noul normativ in cazul acestor unitati este de 39 persoane angajate in categoria TESA.

Cel mai mare numar de posturi reduse pentru a se incadra in noul normativ va fi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati unde, la un numar de 1222 paturi sunt in prezent angajate 154 de persoane TESA. In acest spital lucreaza la departamentul financiar - contabil nu mai putin de 26 persoane. In departamentul financiar contabil al MS, care deserveste toata tara lucreaza 12 persoane.

La departamentul de achizitii publice si contractare sunt angajati 14 salariati, Ministerul Sanatatii are angajate 4 persoane pentru tot ceea ce inseamna achizitii de vaccin, echipamente medicale etc, la nivel national.

Departamentul informatic al spitalului are 7 persoane angajate, mult peste necesar.

Normativul pentru Spitalul de Urgenta din Galati este de 39 de persoane, ceea ce inseamna o reducere de 115 persoane.

In serviciul TESA din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova lucreaza 139 persoane TESA, putin peste jumatate din tot personalul ministerului pe toate domeniile de activitate. Aici avem 16 angajati la departamentul tehnic si 6 IT-isti. Sunt 23 contabili si 29 persoane la aprovizionare, transport si administrativ. Si de aici vor trebui sa plece 100 de persoane.

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara se bate recordul de personal IT. Sunt 11 informaticieni angajati.

Personalul de deservire, insemnand activitati de intretinere cladiri si instalatii de apa, lumina si incalzire va fi redus de la 1,5% posturi din statul de functii la 1%.

29/06/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii