Trimite unui prieten Printeaza pagina

Medicii tineri se vor putea angaja in spitale chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat

Incepand de astazi, Ministerul Sanatatii a inaintat in dezbatere publica, pe pagina web www.ms.ro, la sectiunea Transparenta Decizionala, proiectul de Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea Rezidentiatului

Conform proiectului de act normativ, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

In prezent, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu poate fi angajat in sistemul sanitar, decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in vederea promovarii produselor medicale.

Proiectul Ministerului Sanatatii va da posibilitatea tinerilor absolventi sa fie incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenta medicala din aceste unitati.

"Atentia noastra se indreapta catre medicii tineri si cautam diverse solutii pentru a-i aduce mai repede in sistem si pentru a-i pastra aici. Propunerea noastra va da posibilitatea absolventilor de medicina sa lucreze, sub indrumare, fara drept de parafa sau semnatura, in anumite sectii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie",a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca noile reglementari vor aduce beneficii atat unitatilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cat si viitorilor specialisti care isi vor exercita meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii.

Proiectul de act normativ mai prevede ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, acestia vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu.

In acest fel, Ministerul Sanatatii urmareste responsabilizarea medicilor rezidenti si formarea lor prin pregatire practica.

07/01/2011 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii