Trimite unui prieten Printeaza pagina

Locurile de munca sanatoase in centrul atetiei la decernarea premiului pentru film documentar

Tot ce straluceste (All that Glitters), un film emotionant despre un lucrator intr-o mina de aur dintr-o zona neprietenoasa din Kargastan, a fost declarat castigatorul celui de-al doilea concurs de film privind locurile de munca sanatoase pentru cel mai bun film documentar pe teme legate de munca. Premiul se acorda cu sprijinul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) in cadrul misiunii sale de promovare a locurilor de munca mai sigure si mai sanatoase in Europa.
Potrivit directorului EU-OSHA, Jukka Takalaa, Tot ce straluceste este castigatorul merituos al acestui premiu pentru ca scoate in evidenta complexitatea gestionarii securitatii si sanatatii ocupationale in munca, intr-un mediu cu risc ridicat. Filmul exploreaza relatia companiei cu comunitatea, in relatie cu un dezastru ale carui repercursiuni se simt inca, dupa un deceniu.

La inmanarea trofeului si a premiului de 8 000 de euro, cu ocazia celui de-al 53-lea Festival international al filmului documentar si de animatie de la Leipzig, Tomas Kudrna, regizorul filmului castigator a declarat ca filmul sau a aratat importanta masurilor de securitate stricte, atunci cand se lucreaza la altitudine si cu sunstante chimice pentru extragerea aurului din piatra.

Cele sapte filme nominalizate anul acesta pentru premiul filmului dedicat locurilor de munca sanatoase, realizate de cineasti din diferite tari ale lumii, invita la reflectie si au drept subiect consecintele fizice, psihice si economice ale conditiilor de munca nefavorabile. Filmele prezinta, de exemplu, muncitorii de pe un santier naval in perioada de criza si reactia lor la schimbarea valorii muncii, povestea unui transportator din Mumbai ai carui plamani au fost distrusi de gazele de esapament sau, sub forma unui eseu cinematografic, efectele programului mai lung de munca indus de tehnologie.

Filmele nominalizate au fost selectionate din cele 2813 de documentare din 97 de tari care au participat anul acesta la DOK Leipzig.

In 2009, premiul a fost obtinut de filmul O afacere infloritoare, in regia olandezului Ton Van Zantvoort, care trateaza despre conditiile grele de munca din industria globalizata a floriculturii.

Puteti afla mai multe despre Premiul Locurilor de munca sanatoase 2010 la: http://osha.europa.eu/en/campaigns/hw2008/Film-Award

29/10/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii