Trimite unui prieten Printeaza pagina

Incepand de la sfarsitul lunii octombrie, spitalele vor fi clasificate in functie de competenta

CSEKE Attila, ministrul Sanatatiia aprobat punerea in dezbatere publica, pe site-ul ministerului, la adresa www.ms.ro, a proiectului de ORDIN privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor in functie de competenta.

"Aveam nevoie in Sanatate de un sistem de clasificare mult mai simplu a spitalelor, care sa delimiteze clar atributiile si competentele acestora. Astazi avem mai multe criterii dupa care clasificam un spital, iar competentele in cele mai multe cazuri se intrepatrund. Noul sistem de clasificare ajuta la stabilirea unor proceduri clare de directionare a pacientilor in sistem, posibilitatea realizarii unei strategii de dezvolare a spitalelor in ceea ce priveste dotarile cu echipamente, dar si de finantare a acestor unitati", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

Conform proiectului de act normativ, spitalele se vor clasifica pe 5 categorii, in functie de competente, dupa cum urmeaza:

a) categoria I - nivel de competenta foarte inalt;

b) categoria II - nivel de competenta inalt;

c) categoria III - nivel de competenta mediu;

d) categoria IV - nivel de competenta bazal;

e) categoria V - nivel de competenta limitat.

Clasificarea spitalelor de urgenta va fi realizata in continuare din punctul de vedere al competentelor, resurselor materiale si umane si al capacitatii de a asigura asistenta medicala de urgenta si ingrijirile medicale definitive pacientilor aflati in stare critica, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1764 din 22 decembrie 2006,

Criteriile care vor sta la baza clasificarii spitalelor, in functie de competente, vor fi legate de structura organizatorica a spitalului aprobata in conditiile legii, tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar incadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistentei medicale si dotarea cu echipamente si aparatura medicala.

Spitalul cu nivel de competenta foarte inalt va fi spitalul caracterizat prin:

i numar de 500 -1500 de paturi;

ii cel mai inalt nivel de dotare cu aparatura si echipamente medicale, precum si de incadrare cu resurse umane;

iii furnizarea tuturor tipurilor de servicii medicale, inclusiv a celor cu grad de complexitate foarte inalt;

iv structuri care functioneaza ca baze clinice pentru activitatea de invatamant, cercetare stiintifica-medicala si de educatie continua, avand relatii contractuale cu o institutie de invatamant medical superior acreditata.

v deservirea populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete (1.500.000 - 3.500.000 locuitori).

 

Spitalul cu nivel de competenta inalt va fi spitalul caracterizat ca avand:

vi un numar de 400 -1200 paturi;

vii structuri care functioneaza ca baze clinice pentru activitatea de invatamant, cercetare stiintifica-medicala si de educatie continua, avand relatii contractuale cu o institutie de invatamant medical superior acreditata.

viiiservicii medicale pentru populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si a judetelor limitrofe (350.000 - 1.500.000 locuitori).

 

Spitalul cu nivel de competenta mediu va fi spitalul caracterizat astfel:

ix un numar de 300 -1000 paturi;

x deserveste populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe (200.000 - 600.000 locuitori), pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate.

 

Spitalul cu nivel de competenta bazal va fi spitalul caracterizat astfel:

xi are un numar de 100 - 400 de paturi;

xii deserveste populatia pe o raza administrativ-teritoriala de maximum 70 km, pentru afectiuni cu grad bazal de complexitate.

 

Spitalul cu nivel de competenta limitat este spitalul care va asigura urmatoarele servicii medicale, dupa caz :

xiiiservicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici;

xivservicii medicale intr-o singura specialitate (TBC, boli infectioase, psihiatrie, de recuperare si altele, dupa caz);

xv servicii paleative.

 

Proiectul de Ordin al Ministerului Sanatatii mai prevede si ce conditii minime de structura organizatorica, precum si dotare trebuie sa indeplineasca din acest an spitalele pentru a se clasifica in categoria I, II, III, IV si V.

14/09/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii