Trimite unui prieten Printeaza pagina

In mai putin de o luna de zile, peste 250 de persoane au dorit sa doneze sange prin centrele mobile

In mai putin de o luna de zile, peste 250 de persoane au dorit sa doneze sange prin centrele mobile din Bucuresti si Iasi.

Dintre acestea, 151 au fost admise la donare, restul fiind respinse din diverse motive medicale.
"Primele 2 centrele mobile pentru donarea de sange sunt operationale din data de 14 iunie. Pana in prezent actiunea ministerului s-a dovedit un succes, cetatenii acceptand acest nou sistem de donare. Actiunea de colectare de sange prin centrele mobile are un dublu impact. In primul rand, creste numarul unitatilor de sange pe care le avem la dispozitie pentru utilizarea la transfuzii, si avem exemplul Capitalei unde in 5 sesiuni de colectare au fost stranse peste 100 de pungi. Dar cel mai important in opinia mea este ca incepem si noi sa implementam donarea benevola de sange care inseamna in timp cresterea securitatii transfuzionale", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.
In Bucuresti au fost organizate pana in prezent 5 sesiuni de colectare a sangelui prin centrul mobil, majoritatea acestora au fost realizate la biserici si unele institutii private.

Saptamana viitoare unitatea mobila din Iasi va organiza o colecta in orasul Pascani.

Pana in data de 15 iulie si celelate 3 centre mobile aflate in custodia Institutului de Hematologie vor fi operationale in orasele Tg. Mures, Timisoara si Craiova.
Ministerul Sanatatii a achizitionat anul trecut 5 centre mobile pentru donarea de sange. Autocarele sunt destinate donarii de sange in zonele urbane si rurale, astfel incat cei care doresc sa doneze sange sa evite deplasarea dificila si consumatoare de timp la centrele fixe de donare din orasele capitala de judet sau din Bucuresti.

Scopul proiectului Ministerului Sanatatii este acela de a da posibilitatea populatiei sa utilizeze si alte forme de a dona sange, in afara de aceste centre fixe, astfel incat sa creasca numarul de donatorilor.
Masinile se deplaseaza la institutii, firme, in locurile publice din localitatile unui judet pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se intampla si in alte tari europene. Autocarele actioneaza regional, ele deplasandu-se dupa un program prestabilit.

11/07/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii