Trimite unui prieten Printeaza pagina

FEDRA solicita clarificarea procedurii prin care persoanele cu autism vor beneficia de terapie

Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) apreciaza eforturile facute de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate in vederea sustinerii financiare a terapiei copiilor cu tulburari in spectrul autist (TSA), insa considera ca acestea sunt departe de a rezolva situaţia sutelor de persoane care in fapt nu vor beneficia de servicii gratuite.

Prin reprezentantii sai, FEDRA tine sa precizeze faptul ca acest mic pas spre imbunatatirea situatiei trebuie urmat de alte demersuri. Pe langa finantarea partiala a serviciilor de catre Ministerul Sanatatii prin CNAS, comunitatile au nevoie de sprijin financiar si din partea autoritatilor locale, a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Educatiei Nationale. De asemenea, FEDRA atrage atentia asupra faptului ca in perioada imediat urmatoare un numar mare de parinti vor accesa serviciile unor ONG-uri cu speranta ca de acum incolo vor putea primi sprijin gratuit incepand cu 1 iunie, insa procedura de obtinere a fondurilor de la CNAS este inaccesibila ONG-urilor.

In prezent, in Romania, majoritatea copiilor cu tulburari din spectrul autist care beneficiaza de servicii de intervenţie timpurie şi recuperare, prin metode validate ştiinţific, primesc aceste servicii in cadrul ONG-urilor infiinţate de parinţi si DGASPC-uri. De cele mai multe ori, ONG-urile fac eforturi uriaşe pentru a oferi cat mai multe servicii gratuite, cu personal propriu. Adeseori insa, aceste servicii sunt imposibil de mentinut deoarece acestea nu sunt susţinute in mod constant si semnificativ de statul roman, ci de eforturile financiare ale parinţilor. In aceste condiţii, foarte multe persoane cu TSA sunt excluse de la servicii.

In contextul afirmaţiilor recente facute in presa de reprezentanţii autoritaţilor şi forurilor profesionale ale psihologilor, precizam ca terapia de recuperare se va deconta in continuare prin medicii de specialitate, cu diferenţa ca, cel puţin teoretic, se vor putea deconta şi serviciile psihologilor, psihopedagogilor şi kinetoterapeuţilor cu cabinet individual şi drept de libera practica. Aceştia vor avea acces la decontarea serviciilor prin intermediul medicilor din specialitaţile: psihiatrie (servicii psihologice), ortopedie (kinetoterapie) şi ORL (logopedie) aflaţi in contract cu Casele de Asigurari de Sanatate şi care sunt angajaţi in cadrul propriilor cabinete individuale. In realitate, in Romania, o proporţie covarşitoare de specialişti sunt angajaţi in clinici, policlinici si spitale, neputand astfel incheia contracte individuale cu CJAS-urile, care sa le permita subcontractarea acestor servicii in termenul prevazut.

De asemenea, medicii specialişti nu sunt motivaţi sa lucreze exclusiv in cabinete private sub contract cu casele de asigurari, singurul statut care le-ar permite subcontractarea acestor servicii.

Pentru a clarifica aceste aspecte, FEDRA va solicita in scris CNAS sa comunice procedura detaliata prin care copiii si adultii cu autism pot benficia de terapii gratuite in fapt.

Totodata, FEDRA doreste sa atraga atentia asupra faptului ca este nevoie in continuare de eforturi sustinute pentru a forma specialisti in lucru cu persoanele cu TSA. Numarul limitat de profesionisti cu experienta/ formare speciala existent pe piata muncii in acest moment face dificil procesul de efectuare a terapiilor la un standard ridicat. Este nevoie de alocare de fonduri pentru formarea acestor specialisti, care vor putea dobandi tehnici noi si adecvate lucrului cu persoanele cu nevoi speciale.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii