Trimite unui prieten Printeaza pagina

EU-OSHA lanseaza un proiect de referinta pentru a facilita evaluarea riscurilor in intreprinderile..

EU-OSHA lanseaza un proiect de referinta pentru a facilita evaluarea riscurilor in intreprinderile mici din Europa.

Lansat oficial astazi, cu ocazia celui de-al XIX-lea Congres mondial pentru sanatate si securitate la locul de munca de la Istanbul, proiectul online interactiv de evaluare a riscurilor (OiRA) reprezinta prima initiativa de facilitare a evaluarii riscurilor la locul de munca de la nivelul UE. Dezvoltat de Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), instrumentul inovator va ajuta cele 20 de milioane de microintreprinderi si intreprinderi mici din Europa sa imbunatateasca securitatea si sanatatea lucratorilor lor prin evaluarea riscurilor cu ajutorul unei aplicatii electronice gratuite, usor de utilizat.

"Experienta ne arata ca evaluarea corespunzatoare a riscurilor sta la baza locurilor de munca sanatoase", explica Jukka Takala, directorul EU-OSHA. "Cu toate acestea, efectuarea evaluarilor riscurilor poate fi destul de dificila, mai ales pentru intreprinderile mici, deoarece nu dispun de resurse adecvate sau de cunostinte pentru a face acest lucru in mod eficient. Intreprinderile sustin ca motivele pentru care nu realizeaza verificari sunt lipsa expertizei (41%) si convingerea ca evaluarile riscurilor sunt prea costisitoare sau ca necesita prea mult timp (38%). Prin intermediul OiRA, EU-OSHA ofera un instrument electronic gratuit pentru a depasi aceste probleme. OiRA contribuie la eliminarea sau reducerea celor 168 000 de decese legate de munca, 7 milioane de accidente de munca si 20 de milioane de cazuri de boli profesionale care se inregistreaza anual in UE 27", declara dl Takala.

Scopul proiectului de referinta al EU-OSHA este sa ofere asistenta intreprinderilor mici in instituirea unui proces treptat de evaluare a riscurilor - incepand cu identificarea si evaluarea riscurilor profesionale, continuand cu decizii privind masuri de preventie, identificarea masurilor corespunzatoare, pana la monitorizarea si raportarea continua. Scopul este reducerea poverii asupra intreprinderilor mici, prin efectuarea si documentarea rapida si cu usurinta a evaluarilor riscurilor, mentinand totodata acuratetea.

"EU-OSHA colaboreaza strans cu autoritatile si cu partenerii sociali la nivelul UE si la nivel national pentru a le pune la dispozitie instrumentul OiRA", continua dl Takala. "La randul lor, acesti parteneri isi vor dezvolta propriile instrumente OiRA, specifice sectoarelor si personalizate, si le vor oferi gratuit micilor intreprinderi."

Colaborarea cu parteneri sociali cheie incurajeaza, de asemenea, adoptarea si utilizarea instrumentului pe scara larga la nivelul intreprinderilor si conduce la dezvoltarea unei comunitati OiRA in care se poate face schimb de cunostinte si experienta. Instrumentul final beneficiaza de sprijin si orientari complete furnizate de EU-OSHA dezvoltatorilor.

Proiectele OiRA au fost lansate atat la nivelul UE, cat si la nivelul statelor membre (Cipru, Belgia si Franta), aplicand pentru prima data modelul de dezvoltare si difuzare si acoperind sectoare precum serviciile de coafura si transporturile.

Pe baza instrumentului de succes din Tarile de Jos & de evaluare a inventarului riscurilor, instrumentul OiRA isi propune sa se bucure de acelasi succes in intreaga Europa. De la crearea instrumentului online olandez (www.rie.nl), site-ul a fost vizitat de 1,6 milioane de ori. Aceasta este o cifra impresionanta avand in vedere ca Tarile de Jos sunt o tara relativ mica, cu un numar total de aproximativ 800 000 de intreprinderi. In medie, instrumentul este descarcat de 5 000 de ori pe luna.

Linkuri
OiRA la Congresul mondial pentru sanatate si securitate la locul de munca
Mai multe informatii pe site-ul dedicat proiectului OiRA: http://www.oiraproject.eu/about

12/09/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii