Trimite unui prieten Printeaza pagina

Contributia statului la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatatea fost diminuata dramatic...

Contributia statului la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatatea fost diminuata dramatic cu pana la 90%, punand in pericol sanatatea populatiei.

Alianta Pentru Sanatate din Romania trage un semnal de alarma asupra proiectului de lege al bugetului de stat pe sanatate in 2011 care, in forma actuala, pune in pericol intregul sistem de sanatate si face dificil si in unele cazuri chiar imposibil accesul romanilor la serviciile medicale.Consiliul Director al APSR, intrunit la sfarsitul saptamanii trecute, a discutat acest proiect, principala problema semnalata de membrii Aliantei fiind restrangerea contributiei de stat la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate cu cca 90% in 2011.

Cu toate ca ocrotirea sanatatii si asigurarea igienei este garantata prin Constitutie, sumele alocate de la bugetul statului pentru sanatate in ultimii ani au scazut pana la limite care plaseaza Romania pe ultimul loc in ceea ce priveste contributia statului la sanatatea publica.Situatia este cu atat mai grava cu cat cotele previzionate de contributie la FNUAS, prevazute in buget la capitolul venituri, sunt fonduri incerte in conditiile scaderii veniturilor din salarii, contextul economic actual ducand la restrangerea activitatii economice si a numarului de contribuabili.

De asemenea, nivelul scazut de colectare a cotelor de contributie face ca FNUAS sa nu satisfaca nevoile de finantare a asigurarii sociale de sanatate a pacientilor.Pe termen lung toate acestea vor duce la agravarea starii de sanatate a populatiei, la reducerea sperantei de viata, precum si la majorarea costurilor sociale. Cel mai grav este faptul ca vor fi pierdute vieti omenesti.

Pe ansamblu, pentru produse si servicii de sanatate, se constata o descrestere a bugetului alocat pe 2011 fata de anii trecuti, de natura sa afecteze si mai grav atat accesul pacientului la sistemul de sanatate, cat si siguranta actului medical:

- Produse farmaceutice, materiale sanitare specifice si dispozitive medicale - 2,77 %
- Servicii medicale in ambulator - 4,30 %
- Servicii medicale in unitati sanitare cu paturi - 11,59 %

Proiectarea acestui buget a fost facuta fara temeiul unei analize corespunzatoare asupra starii de sanatate a populatiei, fara o evaluare a consecintelor in planul infrastructurii sistemului de sanatate din Romania (mai cu seama in ceea ce priveste resursele umane) si fara o evaluare reala a nevoilor minime de finantare, tinand cont de obligatiile constitutionale ale statului roman.

Consideram necesara realizarea unui audit privind impactul subfinantarii cronice asupra starii de sanatate si a sperantei de viata a populatiei.

20/12/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii