Trimite unui prieten Printeaza pagina

Comisia de control a Ministerului Sanatatii a constatat nerespectarea procedurilor in cazul de la...

Comisia de control a Ministerului Sanatatii a constatat nerespectarea procedurilor in cazul de la Campulung.

Membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii care au efectuat un control la maternitatea Spitalului Municipal Campulung au propus sanctionarea personalului medical din sectiile de obstetrica-ginecologie si neonatologie pentru nerespectarea procedurilor medicale.

CSEKE Attila, ministrul Sanatatii a cerut ca raportul de control sa fie inaintat Colegiului Medicilor din Romania, Parchetului si Primariei din Campulung, in subordinea careia se afla unitatea medicala, pentru stabilirea masurilor si sanctiunilor ce trebuie luate in acest caz.

Conform raportului de control inaintat astazi ministrului Sanatatii, CSEKE Attila, mentinerea nou-nascutilor cu prematuritate extrema in sectia de neonatologie a Spitalului Municipal din Campulung Muscel care este o unitate de nivel Ib nu este conforma cu competentele prevazute pentru acest nivel de ierarhizare.

In conformitate cu Ordinul 910/2002 si a Ordinului 1881/2006, protocolul medical in acest caz arata ca, dupa ce nou-nascutilor li se acorda ajutorul in caz de urgenta si se stabilizau parametrii vitali, acestia trebuiau transferati cu ambulanta la unitatea de nivel II, in acest caz Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, sau, dupa caz trebuia solicitata Unitatea de transport neonatal de la Centrul Regional de nivel III care sa asigure transportul nou-nascutilor cu probleme severe ale starii de sanatate la unitatea de nivel III.

Atat personalul medical, cat si managerul unitatii sanitare nu cunosteau criteriile actuale de incadrare si declarare a nou-nascutilor vii, managementul terapeutic al prematurului, subiecte dezbatute repetat la reuniunile medicale de specialitate care fac obiectul educatiei medicale continue.

Raportul mai evidentiaza ca:

1. Medicul ginecolog care a asistat la nastere nu a inregistrat in condica de nasteri cei doi nou-nascuti la data de 9 noiembrie 2010. Nasterea a fost inregistrata dupa 9 zile, la data de 18 noiembrie 2010, doar atunci cand familia a cerut transferul intr-o unitate sanitara de nivel III

2. Medicul neonatolog, sef al sectiei de neonatologie, care a fost medicul curant pe durata internarii copiilor la spitalul din Campulung nu a cerut transferul la o unitate de nivel III, lasand nou-nascutii internati intr-o unitate care nu are competente in conduita terapeutica a prematuritatii

3. Sefa sectiei de obstetrica-ginecologie a fost de acord ca cei doi copii sa nu fie inregistrati in momentul nasterii, mai mult a obstructionat declararea lor, asa cum reiese din foaia de observatie a unuia dintre nou-nascuti

4. Managerul unitatii sanitare nu a asigurat respectarea criteriilor de ierarhizare stabilite pentru sectiile de obstetrica-ginecologie si neonatologie.

25/11/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii