Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cat de prezenta este trauma psihica in viata noastra si cum facem fata efectelor ei?

Dintre persoanele adulte din Romania, se estimeaza ca peste 70% au trait sau vor trai experienta a cel putin unui eveniment traumatic la un moment dat in viata lor, iar trauma psihica este responsabila pentru aproape 50% din totalul problemelor emotionale si psihice.

Desi ingrijoratoare, aceasta statistica nu este deloc surprinzatoare de vreme ce un numar deosebit de mare de situatii de viata au potential traumatizant, de la separarea de persoanele dragi, situatiile de abuz ori pierderea locului de munca si pana la accidente, conflicte ori catastrofe naturale.

Ce este trauma psihica?

Trauma este o reactie normala la o situatie anormala. Spre deosebire de stres, care afecteaza temporar psihicul, acesta tinzand sa-si recapete echilibrul in mod natural, trauma ne diminueaza capacitatea de a gestiona problemele cu care ne confruntam, provocand rupturi la nivelul psihicului.

"Oamenii obisnuiesc sa spuna ca 'li se rupe sufletul' sau ca 'ii doare foarte tare'. In urma evenimentului traumatic, se pierde ceva din noi, se creeaza in interiorul nostru o ruptura, ruptura pe care noi, specialistii, o numim trauma psihica. Rareori insa observam trauma, cel mai adesea facandu-se vizibile efectele pe care ea le are in viata noastra", explica Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, Presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei si Presedinte al Comitetului Stiintific al Congresului National de Psihotraumatologie 2011.

Trauma ne poate afecta la nivel emotional, fizic, cognitiv, comportamental si relational. Anxietatea, fobiile, sentimentele exagerate de frica, vina, rusine, neputinta, atacurile de panica, pot fi semne ca un eveniment in care am fost implicati sau la care am fost expusi si-a pus amprenta traumatica asupra noastra. Simptomele emotionale sunt adeseori insotite de manifestari fizice ale efectelor traumei, printre cele mai comune fiind lipsa apetitului, dificultatile de somn, scaderea nivelului de energie, disfunctiile sexuale fiind printre cele mai comune.

De asemenea, nu este deloc neobisnuit ca, din dorinta de a masca simptomele traumei, unele persoane sa adopte comportamente compulsive si adictive, cum sunt abuzul de alcool, droguri, mancare. Altele pot manifesta simptome cognitive, precum dificultatile de concentrare, scapari de memorie, refuzul de a lua decizii.

De vreme ce traumele se petrec adesea in contextul relatiilor - spre exemplu, abuzul, abandonul, neglijarea, lipsa suportului celorlalti, separarea de persoane dragi, efectele traumei pot fi de natura relationala. Cel mai frecvent ostilitatea, izolarea, problemele sexuale, frica puternica de abandon si respingere, dorinta de a-l controla pe celalalt sunt semne ale traumei psihice.

Tratamentul traumei: triada medic de familie - psihiatru - psiholog

"Poate ca cel mai des situatiile de trauma le pot observa medicii de familie, caci oamenii vorbesc mult mai frecvent cu acestia decat ar putea sa o faca cu un psiholog sau psihiatru. Astfel, medicul de familie este primul care intervine, trimitand persoana la un consult de specialitate. Apoi, psihologul poate interveni, daca simptomele nu sunt atat de grave incat sa afecteze functionarea de zi cu zi. Daca insa functionarea este grav afectata, cel mai bine este sa apelam la un psihiatru. Acesti trei specialisti sunt cei mai indreptatiti sa recunoasca o trauma psihica si sa recomande cea mai buna cale de urmat", afirma Conf. Univ. Dr. Diana Vasile.

Tratamentul traumei psihice urmeaza, in cele mai multe dintre cazuri, doua mari directii: tratamentul psihologic si cel medicamentos. In functie de severitatea simptomelor, tratamentul medicamentos insoteste sau chiar precede cura psihoterapeutica.

In lipsa unui tratament adecvat, persoana risca sa fie coplesita de efectele traumei, dezvoltand blocaje in unele zone de viata si pierzandu-si vitalitatea de a rezolva problemele specifice respectivelor arii.

"Aceste blocaje personale pot fi depasite! Incurajez oamenii sa-si exploreze interiorul tocmai pentru a scoate la lumina energia ramasa acolo, plus o multime de alte calitati si capacitati personale care pot fi inflorite in urma unei cure psihoterapeutice", recomanda Conf. Univ. Dr. Diana Vasile.

Cui cerem ajutorul?

Persoanele care se confrunta cu o trauma psihica pot cere ajutorul specialistilor din cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), structura infiintata cu scopul de a oferi sprijin persoanelor care trec prin situatii traumatice sau care au pe cineva drag care sufera in urma unei astfel de situatii. Sprijinul oferit se poate concretiza prin informatii, sfaturi, recomandari si servicii de evaluare si tratament.

Pe de alta parte, pentru specialistii care lucreaza cu trauma psihica si suferinta umana, Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), alaturi de Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS) si Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala (ARSM), organizeaza anul acesta, in perioada 6 - 9 octombrie, la Bucuresti, prima editie a Congresului National de Psihotraumatologie. Evenimentul este primul de aceasta amploare din Romania si urmareste sa contribuie la promovarea si dezvoltarea stiintei psihotraumatologiei in tara noastra, constituindu-se drept un forum profesional de o ridicata valoare stiintifica, prin care specialistii sa poata prezenta si dezbate experiente profesionale, trecute si prezente, din domeniul psihotraumatologiei si stiintelor conexe.

"Suntem intr-un moment in care constientizarea importantei traumelor fizice si psihice umane nu mai poate fi evitata, cum nu mai poate fi ignorat nici efectul lor asupra relatiilor dintre oameni, culturi, sau natiuni. Varietatea situatiilor traumatice mondiale actuale ne fac sa consideram necesara accentuarea preocuparilor pentru diminuarea efectelor patologice ale traumatizarii umane, pentru stimularea relatiilor interumane ca factor de prevenire si de protectie impotriva patologiei posttraumatice, precum si pentru stimularea acelor resurse si oportunitati ce se nasc din experientele adverse", concluzioneaza Conf. Univ. Dr. Diana Vasile.

NOTE PENTRU AUTORI:

Despre Conf. Univ. Dr. Diana Vasile

Prin preocuparea sa constanta, profesionista si pasionata pentru potentialul de dezvoltare si evolutie a fiecarui om, Diana Vasile a reusit sa demonstreze valoarea evolutiva a recunoasterii si vindecarii ranilor psihice. Ca om, psihoterapeut, psiholog clinician, si cadru didactic universitar, Diana Vasile militeaza de peste 13 ani pentru eliberarea resurselor psihice blocate in traumele noastre, resurse care pot aduce un plus semnificativ de bucurie, sens, relatii hranitoare in viata noastra. Studiile sale masterale si doctorale din tara, precum si specializarile efectuate in strainatate, alaturi de experienta din practica privata si academica, i-au permis o contributie stiintifica de inalta tinuta. Astfel, dansa este membru fondator al Asociatiei Romane de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS), membru fondator si presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), membru al International Center of Clinical Excellence (ICCE), membru fondator al Societatii de Psihoterapie Experientiala Romana (SPER), membru al Academiei Terapeutilor de Trauma din Australia (ATT).

Despre Congresul National de Psihotraumatologie 2011 (CNPT 2011)

Intr-o perioada de evolutie umana in care cotidianul devine din ce in ce mai impovarator iar experientele negative lasa urme din ce in ce mai greu de atenuat, trauma capata forme si valente noi si afecteaza viata umana in toate aspectele sale. CNPT2011 isi doreste sa surprinda toate aceste forme, sa le incadreze in contextul social prezent si, prin schimbul de experienta dintre specialistii ce vor fi prezenti, sa identifice metodele si instrumentele disponibile in acest moment pentru imbunatatirea vietii celor afectati.

Pentru a raspunde cat mai bine nevoii de interdisciplinaritate in abordarea traumei psihice si a suferintei umane, precum si pentru a sprijini schimbul de informatii profesionale intre specialisti din diferite stiinte, acoperindu-se astfel domeniul psihotraumatologiei intr-o maniera comprehensiva si exhaustiva, congresul se axeaza pe trei mari directii de dezbateri si prezentari: Clinica, Organizationala si Sociala.

Tocmai din dorinta de a aduce interdisciplinaritatea in prim-planul structurii stiintifice a CNPT2011, organizatorii si-au propus sa nu separe aceste abordari ci, mai degraba, alocand timp egal tuturor celor trei directii, toti participantii sa poata surprinde fenomenologia traumei, modul in care se manifesta ea si cum lucram impotriva efectelor sale, la nivel profund individual, la nivelul dezadaptarii profesionale si la nivelul intregii comunitatii.

Evenimentul este programat sa se desfasoare in perioada 6 - 9 octombrie 2011, la Bucuresti, reunind peste 30 de experti romani si internationali cu aproape 150 de specialisti care lucreaza cu trauma psihica si suferinta umana. Pentru participarea la activitatile CNPT 2011 se acorda credite din partea Colegiului Psihologilor din Romania.

22/09/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii