Trimite unui prieten Printeaza pagina

CSEKE Attila, ministrul Sanatatii a semnat, astazi, Declaratia europeana cu privire la sanatatea...

CSEKE Attila, ministrul Sanatatii a semnat, astazi, Declaratia europeana cu privire la sanatatea copiilor si tinerilor cu dizabilitatilor intelectuale si a familiilor lor, in numele a 53 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

De cealalta parte, Declaratia a fost semnata de dna Zsuzsanna JAKAB, director regional al OMS pentru Europa, precum si de dl Steve ALLEN, director regional al UNICEF pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente.

Prin declaratie, statele isi exprima angajamentul de a oferi o viata mai buna copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale prin imbunatatirea accesului acestora la ingrijiri medicale de calitate superioara.

Declaratia include un plan de actiune care acopera 10 zone prioritare, stabilind interventii concrete pentru diferite categorii de tineri in functie de varsta, vulnerabilitate si capacitati. Se asteapta ca, in urma implementarii acestui plan, sa se obtina primele rezultate spre finalul anului 2015.

Prin semnarea declaratiei, tarile se angajeaza sa asigure elaborarea unui plan de actiuni propriu la nivel national printr-o colaborare intersectoriala la nivel national pentru o abordare coordonata a politicilor (educatie, asistenta sociala, justitie si alte domenii). Se vor identifica domeniile de interventie si se vor defini responsabilitati si termene pentru indeplinirea lor.

"Este nevoie de o colaborare permanenta intersectoriala pentru sustinerea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale. Trebuie sa luam masuri pentru depistarea precoce si interventia timpurie in scopul evitarii stigmatizarii si excluderii lor, in scopul integrarii lor in familie, in comunitate, in societate. Un prim pas putem considera adoptarea, in luna iulie 2010, a Legii privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate copiilor si adultilor cu tulburari din spectrul autist si al tulburarilor asociate. Aceasta lege are drept scop reglementarea acelor servicii de tip integrat - de sanatate, educatie si sociale - care vizeaza identificarea precoce, tratamentul, recuperarea si ameliorarea calitatii vietii si functionarii sociale ale persoanelor, copii sau adulti, diagnosticate cu tulburari de spectru autist (TSA) si cu tulburari de sanatate mintala asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinara specializata" - a declarat ministrul sanatatii, CSEKE Attila, cu ocazia semnarii Declaratiei.

Ministrul a subliniat faptul ca medicii de familie au o responsabilitate in depistarea acestor dizabilitati la copii, pentru a le putea oferi servicii specializate de care au nevoie - de exemplu, sedinte de psihoterapie, precum si supraveghere medicala si de specialitate permanenta, inclusiv pentru inregistrarea progreselor functionale.

In Romania prevalenta dizabilitatilor este sub 1% din populatia de copii si tineri. Conform datelor Directiei Generale pentru Protectia Persoanelor cu Handicap (din 31 martie 2010), in Romania exista aproximativ 680.000 de persoane cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, dintre care 61.000 sunt copii si tineri de pana la 14 ani.

30/11/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii