Trimite unui prieten Printeaza pagina

373 de spitale vor fi preluate pana la 1 iulie de autoritatile locale

Ministrul Sanatatii, CSEKE Attila s-a intalnit vineri cu asociatiile oraselor si a consiliilor judetene.

"Este nevoie de o reforma reala in sistemul sanitar romanesc, iar descentralizarea spitalelor face parte din aceasta reforma" - a declarat ministrul CSEKE Attila in cadrul intalnirii de la Sovata, jud. Mures cu reprezentantii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR).

Ministrul a prezentat principalele elemente care duc la descentralizarea unui numar de 373 de unitati cu paturi din cele 435 de spitale existente in reteaua Ministerului Sanatatii, pana la 1 iulie 2010. Ministrul a subliniat faptul ca transferul managementului spitalelor se va realiza catre autoritatile administratiei publice locale care detin proprietatea imobilului si ca urmare a acestui principiu, 39 de consilii judetene vor prelua spitale in urmatoarele saptamani.

"Autoritatile locale vor avea in administrare logistica, financiara si umana unitatile sanitare publice. Pentru ca aceasta descentralizare inseamna ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei publice locale si nu cu ministrul Sanatatii cum se intampla in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile de administratie in care autoritatile locale vor avea majoritate, avand 3 reprezentanti dintre cei cinci - a declarat ministrul Sanatatii.

Reprezentantii Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), intruniti la Cisnadioara, jud. Sibiu, au salutat de asemenea, modificarile aduse, declarand ca este prima descentralizare cu adevarat reala, nu doar in aparenta, care da posibilitatea autoritatilor locale sa dezvolte o strategie pentru serviciile sanitare pentru populatie.

In cadrul intalnirilor, ministrul CSEKE Attila a atras atentia autoritatilor locale si judetene asupra necesitatii dezvoltarii coordonate a serviciilor sanitare, in conformitate cu nevoile populatiei.

"Nu vom putea dezvolta fiecare sectie a fiecarui spital, dar o astfel de dezvoltare nici nu este necesara. Va trebui ca fiecare autoritate sa se axeze pe specialitati in concordanta cu nevoile specifice ale populatiei deservite de unitatea spitaliceasca, dezvoltandu-se astfel o retea de spitale sustenabila pe termen mediu si lung, asigurand chiar si venituri propri" - a declarat ministrul CSEKE Attila.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii