Trimite unui prieten Printeaza pagina

200 de pasionati ai sportului in aer liber au alergat pentru persoanele cu autism

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA au organizat in weekendul trecut "Maratonul" Autismului in Parcul Izvor, eveniment dedicat pasionatilor sportului in aer liber. Organizatorii au dorit sa atraga atentia opiniei publice asupra problemelor cu care se confrunta tinerii si adultii cu autism, sa traga astfel un semnal de alarma la complicatiile si greutatile intampinate de autisti, viata lor fiind un maraton continuu, o cursa lunga cu obstacole, la care societatea civila nu poate fi indiferenta.

"Primul eveniment al Campaniei Omul din spatele Autismului a debutat cu dreptul. Maratonul Autismului a reusit sa stranga in jur de 200 de participanti cu varste cuprinse intre 2 si 90 de ani (copii, tineri si adulti cu autism, copii, tineri si adulti tipici, dar si persoane cu diferite dizabilitati). Tuturor le multumim! Credem ca s-a putut vedea inca o data ca societatea romaneasca este capabila sa stranga randurile si sa demonstreze ca le pasa de semenii lor. Problemele grave cu care se confrunta persoanele adulte cu autism in Romania, din punct de vedere medical si social, trebuie cunoscute si este nevoie de implicare din partea tuturor, pentru a fi rezolvate. "Maratonul" Autismului a aratat ca Romania are si tineri si adulti cu autism, nu numai copii, iar acestia pot participa alaturi de noi la viata sociala daca facem ca aceasta sa se intample" a declarat Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR.

"Maratonul" Autismului face parte din campania nationala "Omul din spatele autismului" initiata de ANCAAR si Houston NPA si se desfasoara in perioada august-decembrie 2011, avand ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburarile din Spectrul Autist, in cazul adolescentilor si adultilor, dar si strangerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea, un centru rezidential si de lucru dedicat adolescentilor si adultilor cu autism.

Proiectul Casei Familiale are in vedere in prima etapa achizitionarea terenului si construirea primului pavilion in care pot fi instruiti tinerii cu autism, cu un spatiu de cazare corespunzator. Urmeaza construirea celui de-al doilea pavilion si a unei ferme terapeutice, unde vor lucra si persoanele cu TSA. In pavilioanele Centrului acestia vor beneficia de terapie ocupationala, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictura, muzica), calculatoare, bucatarie, panificatie, gradinarit. Personalul va fi specializat, pregatit si format in lucru cu persoane cu TSA.

"Compania Houston a fost alaturi de ANCAAR si de persoanele cu autism inca de la aparitie. Denumirea de maraton a fost aleasa special pentru a atrage atentia asupra discordantei intre distanta alergata (corespunzatoare unui cros) si termenul folosit. Crosul este un maraton pentru persoanele cu autism. Copii cu autism invata in cu totul alt interval de timp sa spuna "mama" sau sa scrie litera "A". In lumea persoanei cu autism distanta si timpul inseamna altceva. Ii asteptam alaturi de ANCAAR pe toti cei care sunt interesati sa ii cunoasca pe acesti oameni minunati sa participe in perioada 1-2 octombrie la Conferinta Nationala dedicata persoanelor cu autism care va avea loc la Focsani. De asemenea, fac un apel catre toti cei care doresc sa sprijine financiar care au acum oportunitatea de a se alatura ANCAAR in demersurile de construire a unei case familiale pentru adultii cu autism din Romania. Ajutorul poate fi financiar, dar si material (constand in produse specifice, materiale de constructii, birotica, mobilier, etc) sau pur si simplu puteti trimite mai departe informatii despre campanile, astfel incat mesajul autistilor sa ajunga cat mai departe. Orice pas facut frumos si cu suflet micsoreaza distanta si timpul intre noi si ei, iar pe viitor nu ne vom mai adresa cu "noi" si "ei" si vom folosi numai "noi"", a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston Npa.

Urmatorul eveniment al campaniei este Conferinta Nationala "Omul din spatele autismului" care se va desfasura intre 1-2 octombrie 2011 la Focsani. Evenimentul are ca scop dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism in sistem, imbunatatirea diagnosticarii precoce, clarificarea rolului pe care il au cadrele medicale si familia si informarea opiniei publice asupra Tulburarilor din Spectrul Autist (TSA) indeosebi la adolescenti si adulti. La eveniment sunt asteptati aprox. 300 de participanti (apartinatori ai persoanelor cu autism, autoritati, psihologi, psihiatri, pediatri, asistenti medicali, farmacisti, educatori, asistenti personali, presa, etc) din toata tara.
Detalii si inscrieri la office@autismancaar.ro sau Raluca Ciochina - tel. 0722.393.763.

Despre campanie

Prin aceasta campanie Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania si Houston NPA doresc sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc sa le trasmita prin intermediul campaniei sunt:

  • CUNOASTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI - Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni si aptitudini. Trebuie sa le observam capacitatile, nu deficientele ca sa aiba un viitor. In cadrul campaniei se vor prezenta tineri si adulti cu TSA cu capacitati si firi deosebite.
  • AUTISMUL NU DISPARE CAND COPILUL CRESTE - Cele mai multe actiuni de constientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenta si manifestarea acestei tulburari la copii. Realitatea este ca autismul nu se vindeca niciodata, iar problemele sociale si comportamentale cu care se confrunta persoanele trecute de 18 ani sunt si mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, in Romania, persoana cu autism este incadrata la majorat la "afectiuni psihice" sau "boli mentale". Asadar, adultii cu autism nu exista pentru statul roman.
  • PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI - Tinerii si adultii cu autism au dreptul la educatie speciala si la integrare pe piata muncii, intr-un mediu profesionist, in care sa se tina cont de nevoile specifice acestei tulburari. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate si la o locuinta. Nu exista in Romania in acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, desi incidenta tulburarii a crescut de 1 la 38, in urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
  • AUTIST TE NASTI, NU DEVII - Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
  • AUTISMUL NU ESTE O BOALA PSIHICA SI NICI O BOALA CONTAGIOASA -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologica, o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.
  • PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETATII CIVILE, AL AUTORITATILOR, AL COMPANIILOR - Organizatorii vor demara si o campanie de strangere de fonduri pentru construirea Casei Familiale in jud Vrancea: donatii SMS (numar unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donatii individuale, sponsorizari.

Acum aveti oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidential pentru Tineri si Adulti cu Autism din localitatea Soveja - jud Vrancea. Cunoasteti Oamenii din spatele autismului si oferiti-le o sansa pentru un viitor mai bun.

Donatii se pot face in contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1

07/09/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii