Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina extreuterina de la nivelul trompei uterine

Oprirea oului in trompa determina la acest nivel, transformari ale trompei si fenomene ce duc la implantarea oului.

Pentru necesitatile mereu crescande ale embrionului in dezvoltare, trompa reprezinta "un teren" slab si nu poate face fata solicitarilor oului.

Semnele si simptomele sarcinii extrauterine necomplicate

Intarzierea menstruatiei. Menstruatia poate intarzia cu 1-3 saptamani, dupa care bolnava incepe sa piarda sange de culoare inchisa, in cantitate redusa, cu intermitenta, cu persistenta in timp. Gravida o interpreteaza, de obicei, ca o revenire a menstruatiei.

Semne simpatice de sarcina. Prezenta acestor manifestari (ex. greata, varsaturi etc.) poate crea convingerea unei sarcini normale intrauterine. Semnele sunt de obicei de intensitate redusa sau pot lipsi.

Durere. Durerea iradiaza in pelvis, sale, membrele inferioare sau la distanta, in umeri. Intensitatea durerii este in functie de varsta sarcinii: jena, pana la durere suportabila in primele saptamani, colici violente in faza de avort tubar, preruptura si ruptura.

Orice sarcina care evolueaza cu durere este suspecta de sarcina extrauterina.

Se mai pot asocia ameteli, care pot merge pana la lesin, colici intestinale cu diaree, nevoia frecventa de a urina, scaune foarte dureroase.

Semnele si simptomele sarcinii extrauterine complicate

Sarcina ecctopica complicata este expresia clinica brutala a avortului tubar sau a rupturii tubare, ambele cu hemoragie interna.

Initial apare un junghi de extrema violenta, localizat de obicei in soldul ce prezenta sensibilitate in zilele anterioare. De cele mai multe ori, aceasta durere violenta poate fi legata de cauze neinsemnate (mers, tuse, stranut, defecare etc.).

Dupa acest debut se pot intalni urmatoarele simptome: lesin, paloare, sudori reci, puls slab si frecvent (120-140/minut), neliniste sau dimpotriva stare depresiva, stare de soc.

In continuare se produce prabusirea tensiunii arteriale, pulsul este foarte slab si abia se simte. De asemenea, apar scaderea temperaturii, transpiratii reci cu sete accentuata, neliniste cu halucinatii sau, dimpotriva, somnolenta, iar extremitatile sunt reci.

Evolutie

Sarcina ectopica de la nivelul trompei uterine poate evolua in mai multe directii.

In cazuri foarte rare, sarcina poate fi dusa la termen, iar nou-nascutii prezinta foarte des discrete sau grave malformatii.

Alteori, se formeaza hematosalpinxul, hematom al trompei uterine ce poate persista multi ani fara o simptome evidente. Hematosalpinxul cu moartea embrionului si oprirea fenomenelor biologice, reprezinta rezolvarea fericita a sarcinii extrauterine.

In alte cazuri sarcina conduce la avort tubar. Oul desprins este expulzat in cavitatea abdominala. Se acumuleaza sange si cheaguri (hematocel) in abdomen. Gravitatea cazului este proportionala cu gravitatea hemoragiei.

Ruptura tubara este accidentul cel mai de temut al sarcinii extrauterine, si reprezinta o urgenta medicala.

Tratament

Masurile de prim ajutor trebuie luate chiar in timpul transportului spre spital sau pana vine masina salvarii: repaus absolut in pozitie Trendelenburg (membrele inferioare pe un plan ridicat decat restul corpului), administrarea de morfina sau mialgin intravenos, transfuzii de sange (acelasi grup, acelasi Rh), solutie glucozata hipertonica, vitamina C in doze masive, oxigenoterapie.

Interventia chirurgicala este obligatorie in caz de sarcina extrauterina. Interventia urmareste asigurarea hemostazei (stabilizarea functiilor) in primul rand si, extirparea trompei compromise la femeile care au copii, si conservarea in limita posibila a trompei la femeile fara copii.

Daca bolnava este in stare de soc hemoragic, se impune reanimarea inaintea si in timpul operatiei.

inapoi  

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii