sanatatea cuplului


Trimite unui prieten Printeaza pagina

Uretritele negonococice

Uretritele negonococice reprezinta formele de uretrita provocata de un agent infectios, altul decat gonococul.

Cauze

Principalele cauze ale uretritelor negonococice sunt:

  • bacterii: Chlamydii, Mycoplasme, Haemophilus vaginalis, bacili gram-negativi
  • virusuri: herpes simplex, papilomavirusuri umane
  • fungi: Candida albicans
  • protozoare: Trichomonas vaginalis
  • chimice: medicamente
  • corpi straini
  • cauza necunoscuta = uretrita nespecifica

I. Infectiile cu Chlamydii

Aproximativ jumatate din uretritele negonococice sunt produse de Chlamydia trachomatis.

Semne si simptome. Uretritele chlamydiene apar dupa o perioada de incubatie de 1-4 saptamani. Numeroase cazuri sunt asimptomatice, cele manifeste clinic prezentandu-se diferit la femeie fata de barbat.

La barbat imbraca o forma subacuta, cu secretie putin abundenta, clara, redusa uneori doar la "picatura matinala", sau doar cu o senzatie de "arsura".

La femei se manifesta sub forma unei cervicite (inflamarea colului uterin) depistata intamplator (la examenul cu valva) sau exteriorizata clinic prin leucoree mucopurulenta si sangerari.

Tratament. Tratament consta in administrarea de tetraciclina (500 mg x 4/zi), doxiciclina (100 mg x 2/zi) sau eritromicina (500 mg x 4/z) timp de 7-21 zile.

Tratamentele mai moderate presupun utilizarea chinolonelor (ciprofloxacina 500 mg/zi 7-10 zile, ofloxacina 600 mg/zi 7-10 zile, floraxacin 400 mg/zi 7 zile) sau a azithromycinei (Zithromax 1 g in doza unica).

II. Infectiile cu mycoplasme

Mycoplasmele sunt raspunzatoare de 10-20% din uretritele negonococice.

Semne si simptome. Sunt uretrite foarte asemanatoare cu cele produse de chlamydii, deseori chiar si mai discrete.

Tratament. Tratamentul este similar cu cel al uretritelor chlamydiene.

III. Infectiile cu tricomonas vaginalis

Semne si simptome. Se manifesta mai frecvent la femei, la barbati avand o evolutie asimptomatica sau autolimitanta. Perioada de incubatie este de 4-21 zile.

La barbat poate da o uretrita discreta, cu secretie uretrala putin abundenta, clara sau, mai rar, purulenta, asociata cu disurie (urinare dificila, cu efort).

La femei se manifesta sub forma unei vulvovaginite (inflamatie a vulvei si vaginului) cu secretie spumoasa galben-verzuie, cu roseata si chiar eroziuni ale mucoasei, dar uneori poate fi prezent doar un prurit (mancarime) vulvar persistent. Boala este favorizata de menopauza, de administrarea si excesul de estrogeni si de modificarile pH-ului vaginal (alcalinitate).

Tratament. Tratamentul consta in administrarea de metronidazol (2 g oral in doza unica sau 250 mg x 3/zi 7 zile), sau cu fasigyn (tinidazol 2 g oral in doza unica). Vor fi tratati concomitent ambii parteneri sexuali.

IV. Infectii cu germeni banali

Germenii banali gram-pozitivi (stafilococ, enterococ s.a.) sau gram-negativi (bacili, coliformi, proteus s.a.) pot determina uretrite (la barbat), vulvovaginite sau cervicite (la femei), cu manifestari clinice diverse (de la forme acute la forme discrete, subacute sau cronice). Sunt mai des consecinta unor infectii urinare ignorate si tratamentul va fi in functie de antibiograma.

Tratament. Tratamentul cel mai eficace este cu metronidazol 500 mg x 2/zi 7 zile.

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii