sanatatea cuplului


Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sifilisul (luesul)

Sifilisul secundar

Sifilisul secundar apare la 42-45 zile de la debutul sancrului sau la 63-65 zile de la contactul infectant.

Leziunile cutaneomucoase din aceasta perioada evolutiva a bolii poarta numele de sifilide si sunt multiple, simetrice, localizate la nivelul oricarei regiuni, dar adesea cu predilectie tripolara: orofaciala, anogenitala si palmo-plantara. Sifilidele secundare sunt asimptomatice, superficiale si si se vindeca spontan.

In functie de evolutie se descriu 4 categorii de sifilide secundare cutanate:

1. Rozeola sifilitica (sifilide eritematoase) reprezinta cea mai precoce si mai frecventa eruptie din perioada secundara a sifilisului si consta intr-un exantem (eruptie) simetric format din pete roz-palide, rotund-ovalare, de 3-10 mm, cu margini difuze, care de regula nu sunt unite. Normal rozeola apare la nivelul flancurilor (partile laterale ale abdomenului), dar uneori eruptia poate fi generalizata, interesand trunchiul, membrele si chiar fata si gatul. Sifilidele eritematoase sunt asimptomatice si dispar spontan, dupa 1-2 luni de evolutie, fara sa lase urme.

2. Sifilidele papuloase apar, in mod clasic, intre a 4-a si a 12-a luna a bolii, fiind despartita de rozeola de o scurta perioada de acalmie (1-2 luni). Alteori, sifilidele papuloase pot aparea precoce impreuna cu rozeola sau aparand la scurt timp acesteia. Sifilidele papuloase tipice sunt papule (proeminente dure) hemisferice rosii-aramii, de 3-10 mm diametru, ferme, cu suprafata neteda, uneori acoperita de scuame care se pot desprinde in regiunea centrala. Papulele se pot localiza oriunde pe tegumente.

3. Sifilidele pigmentare se numesc si "colierul Venerei". Se localizeaza pe partile laterale ale gatului, dispusa regulat si simetric, mai ales la femei. Consta intr-o succesiune de pete colorate rotunde sau ovalare, de 0,5-2 cm, neconfluente, realizand o retea cu limite difuze, care insera in ea o multitudine de pete albe. Poate fi foarte discreta, abia sesizabila sau foarte intensa si extinsa, putand atinge uneori pieptul, axila anterioara si chiar flancurile.

4. Sifilidele ulceroase sunt eruptii tardive ale sifilisului secundar, sub forma de ulceratii superficiale sau mai profunde, rotunde, cu margini taiate drept, acoperite de cruste. Se localizeaza pe trunchi si membre, in special cele inferioare.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii