Trimite unui prieten Printeaza pagina

De ce este important sa ne curatam limba

Stiai ca si curatarea limbii reprezinta o parte importanta a igienei orale? Poate suna ciudat, insa nu si daca intelegi ca o mare parte dintre bacteriile ce provoaca respiratia neplacuta se gasesc pe suprafata limbii.

Desi limba ta pare neteda si catifelata, ea are in realitate o suprafata neregulata. Limba este acoperita de mici proeminente cu rol in perceptia gustului, numite papile gustative. Acestea sunt despartite intre ele prin santuri de mici dimensiuni la nivelul carora se pot stabili microorganisme.

De obicei, bacteriile ce cauzeaza probleme sunt cele anaerobe - care traiesc in mediile lipsite de oxigen. Pentru acestea, santurile dintre papilele gustative reprezinta un mediu de viata propice. In plus, un strat de material non-celular acopera limba, oferindu-le o protectie aditionala.

Ceea ce face ca aceste bacterii sa fie atat de nedorite este obiceiul lor de a produce mirosuri neplacute atunci cand descompun proteine. Proteinele reprezinta sursa lor de hrana, si se gasesc in abundenta in cavitatea orala: in anticorpi si alte molecule din saliva, in celulele epiteliale moarte care se deprind de pe suprafata mucoasei orale, in particulele minuscule de alimente ce raman in gura dupa mese, etc. Bacteriile anaerobe consuma proteinele si elibereaza compusi sulfurici urat mirositori.

Chiar daca folosesti o apa de gura cu proprietati bactericide, este foarte folositor sa cureti limba prin razuire. Prin razuire se indeparteaza stratul "protector" de pe suprafata limbii, inlesnind accesul apei de gura catre bacterii; de asemenea, se dizloca o mare parte din microorganismele de pe suprafata limbii, ce pot fi indepartate apoi cu usurinta prin clatire.

Desi un numar mic de bacterii va ramane intotdeuna prezent, prin razuirea suprafatei limbii si folosirea unei ape de gura eficienta, nivelul lor va fi drastic redus, iar respiratia ta se va imbunatati semnificativ.

Poti curata suprafata limbii si cu perita de dinti sau chiar cu marginea unei ligurite. De asemenea, pe piata se gasesc dispozitive speciale pentru curatarea limbii.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii