Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ochii, un bun de nepretuit

Unele necazuri ce ni le dau ochii

Ochii obositi. Ochii vor fi inchisi si acoperiti cu palmele, in asa fel incat sa-i tinem in intuneric complet. Veti sta astfel 1-2 minute, incercand sa nu va ganditi la nimic, acest procedeu denumit "baie de noapte", este foarte eficace.

Pentru a inlatura oboseala ochilor, se vor aplica comprese alternative calde si reci (terminand cu cele reci), care vor avea un efect inviorator. Tot in acest scop se recomanda repausul intr-o camera intunecoasa, un somn odihnitor, plimbarile in aer curat.

Dimineata, la sculare este bine sa-i tamponam cu apa rece, care pe langa efectul inviorator intareste si muschii oculari.

Nu ramaneti niciodata un timp indelungat cu ochii fixati asupra lucrului, iar daca simtiti ca sunt obositi, ridicati capul si priviti un punct oarecare, in departare.

Pleoape incercanate. Cearcanele pot fi cauzate de o tulburare renala, hepatica sau ovariana, si in aceste cazuri se recomanda consultarea medicului.

Daca ele au drept cauza oboseala sau o predispozitie ereditara, vom aplica zilnic comprese cu infuzie de tei, rosmarin sau albastrele (15 g flori la o jumatate litru de apa). Amestecul respectiv il punem in saculete mici de panza, pe care le introducem un minut in apa clocotita, iar dupa racire le aplicam pe ochi.

Local se poate folosi un creion anticearcan.

Pleoape umflate. Daca dimineata ochii sunt umflati, datorita somnului insuficient, se recomanda aplicarea unei comprese cu ceai de tei, timp de 15-20 minute.

Daca pleoapa inferioara este umflata se poate freca cu urmatoarea pomada: tanin 1 g, sulfat de aluminiu si potasiu 3 g, borax 2 g, axungie 20 g.

Permanentizarea acestei situatii denota o afectiune care impune consultarea unui specialist.

Pleoape ridate. Acest neajuns apare cu varsta, dar tot asa de bine poate fi urmarea unei oboseli excesive. Se recomanda un somn de minimum 8 ore pe noapte, renuntarea la alcool si tutun, precum si aplicarea de comprese cu ape florale.

Data fiind sensibilitatea si uscaciunea regiunii respective nu se vor folosi niciodata farduri uscate sub forma, de pudra, ci numai cele sub forma, de crema.

Seara si chiar in timpul zilei pleoapele vor fi unse cu o crema hranitoare.

Pungile de sub ochi. De la o anumita varsta pot aparea pungile de sub ochi. La persoanele tinere, ele indica o anumita afectiune pentru care se vor adresa medicului.

Pentru atenuarea pungilor de sub ochi, se pot folosi comprese cu apa sarata (25 g sare la 500 ml apa) sau comprese reci si calde aplicate alternativ, cu infuzie de flori de salvie (o lingurita de flori, intr-o jumatate de ceasca cu apa clocotita). Timp de 10 minute aplicam tampoane calde si reci.

Ochii iritati. In cazul ocliilor iritati se vor face bai oculare in pahare speciale. Sunt indicate compresele cu infuzie de albastrele si musetel, cate 10 ml, si 1 g acid boric la 250 ml apa. Infuziile de patlagina si soc au un efect calmant (15 ml la 250 ml apa).

Picaturile de ochi sunt mai mult de domeniul farmaceutic decat cosmetic. Nu trebuie folosite in nici un caz lotiuni din dorinta de a dilata pupila si a da privirii un aspect deosebit.

Ulcior la ochi. Acesta este un mic furuncul al unei glande sebacee a pleoapei si se trateaza cu lotiuni pentru ochi.

Daca se repeta des, se va consulta medicul. De asemenea, trebuie tinut un regim dezintoxicant pe baza, de fructe, legume verzi, carne fripta, peste.

Se pot aplica comprese cu tinctura arnica (6 picaturi intr-o lingura de apa clocotita) sau comprese calde cu infuzie de patlagina sau soc. Acestea se vor lasa un timp mai indelungat.

Ochii sensibili. Daca ochii sunt sensibili si expunem obrazul la aburi trebuie sa folosim in timpul acestor bai ochelari din panza, altfel riscam ca ochii sa se inroseasca si sa se congestioneze.

Gene si sprancene rare. Acest neajuns poate fi remediat prin perierea zilnica cu ulei de ricin. Pentru cresterea genelor se recomanda urmatoarea pomada: pilocarpina 0,10 g, lanolina 10 g, vaselina 10 g. Sprancenele se vor peria zilnic cu tinctura china.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii