Trimite unui prieten Printeaza pagina

Masajul corporal

Tehnici de masaj

In cadrul masajului manual se diferentiaza masajul sedativ si stimulant.

Masajul sedativ consta din:

- mangaierea sau effleurajul, care activeaza circulatia venoasa, si influenteaza favorabil hranirea muschilor. Se realizeaza printr-o miscare continua si uniforma, palmele sau degetele aluneca pe suprafata pielii, modelandu-se perfect pe ea. Pe cat posibil, mana nu va pierde contactul cu pielea.

- frictionatul este indicat pentru a da suplete tesuturilor cicatrizate, pentru combaterea rigiditatii articulare si pentru distrugerea bridelor fibroase anormale. Actioneaza in special contra aderentelor, cicatricelor, care fixeaza tesuturile cutanate pe planurile profunde. Amplitudinea lor este in functie de elasticitatea pielii si a tesuturilor celulare subcutanate. Mana ramane fixatape punctual de aplicare si nu se deplaseaza pe suprafata pielii, dar in timpul cat comprima tesutul se executa miseari circulare antrenand cu ele pielea.

- presiunea se foloseste in durerile si contractiile musculare. Cu palmele sau cu degetele se comprima regiunea de masat. Contactul cu pielea trebuie sa fie lent, la inceput cu o forma mai mare, apoi stationara, si la sfarsit descrescanda. Mainile se retrag usor fara a brusca.

Masajul stimulant are miscari specifice: framantatul, tapotatul, vibratia, tractiunea, scuturatul.

- framantatul se foloseste pentru a face tesuturile mai flexibile si a stimula regiunile masate. Se prinde tesutul intre degetul mare si celelalte degete, avandu-se grija de a apuca cat mai bine partile mobile, atunci cand masam muschii.

- tapotatul actioneaza asupra terminatiilor nervoase senzitive si asupra vitalitatii tesuturilor. Miscarile sunt alternative si constau dintr-o serie de socuri de intensitate si rapiditate variabila. Se executa cu pumnul inchis, cu pulpa degetelor sau cu marginea mainilor dinspre degetul cel mic.

- vibratia consta din miscari penetrante, propagandu-se in tot organismul. Se produc oscilatii, printr-o trepidatie a tuturor muschilor mainii, antebratului, bratului, umerilor. Mana ramane in permanenta pe piele, executand in acelasi timp o presiune de miscari oscilatorii de slaba amplitudine, care nu trebuie sa fie transversale, ci pependiculare pe suprafata tegumentelor.

- tractiunea este folosita pentru lungirea elementelor articulate si periarticulare. Acest masaj consta din miscari de intindere, in scopul obtinerii unei mobilitati mai mari a articulatiilor.

- pentru inviorarea musculaturii si pentru relaxare, se aplica scuturatul, respectiv unele miscari ritmice si scurte ale anumitor parti ale corpului, in special ale membrelor inferioare si superioare.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii