Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ziua Mondiala fara Tutun, sub sloganul: FUMATUL URATESTE

In 31 mai, Ziua Mondiala fara Tutun, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune tema:

"Diferentele socio-economice si inegalitatilede gen in tutun- marketingul adresat femeilor", sub sloganul: "Fumatul urateste!"

In acest context, campaniile traditionale anti-fumat de 31 mai vor tinti si in Romania, mai cu seama, femeile si fetele.

La nivelul judetului Timis, in cadrul acestei campanii, se vor desfasura urmatoarele activitati:

- discutii cu elevii din ciclul gimnazial si liceal (in special cu elevele) , pe tema efectelor fumatului si a impactului reclamelor ce promoveaza produsele de tutun, in perioada 31.05 2010 - 31.05.2011;
- determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat si a varstei reale a plamanului, in data de 30.05.2010 (Dumineca) incepand cu ora 10.00, la Iulius Mall Timisoara;
- determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat si a varstei reale a plamanului, in data de 31.05.2010 incepand cu ora 10.00, la angajatii fumatori din cadrul DSP Timis;
- discutii cu studentii timiseni (in special cu studentele) , pe tema efectelor fumatului si a impactului reclamelor ce promoveaza produsele de tutun, si determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat si a varstei reale a plamanului, in perioada 31.05 2010 - 31.05.2011

A trai fara tutun este dreptul fiecarei femei!

In exprimarea Directorului General OMS "Protejarea si promovarea sanatatii femeilor este cruciala pentru sanatate si dezvoltare, nu numai pentru cetatenii de azi ci si pentru cei ai generatiilor viitoare"(Margaret Chan, 2009).

De aceea pe 31 mai 2010 si in tot anul urmator, OMS incurajeaza guvernele sa dea atentia cuvenita protejarii femeilor fata de incercarile companiilor de tutun de a le ademeni la dependenta de nicotina pe viata. Femeile reprezinta o tinta majora pentru industria tutunului care trebuie sa inlocuiasca aproape jumatate dintre fumatorii actuali ce vor muri prematur de boli legate de fumat.

Intr-adevar femeile reprezinta circa 20% dintre cei peste 1 miliard de fumatori in lume. Proportia de 1 din 5 se schimba sensibil pentru cohorta de adolescenti: mai mult decat 1 din 3 sunt fete. In unele tari fetele fumeaza mai mult ca baietii, dupa cum in altele, femeile domina tabloul fumatului (de exemplu, in Suedia in perioada 2002-2005: 19% dintre femei fumau fata de 16% dintre barbati). Conventia Cadru asupra Controlului Tutunului (FCTC) a OMS - primul tratat international de sanatate publica - trage un semnal de alarma asupra "cresterii numarului de fumatori in randul femeilor din intreaga lume".
In Uniunea Europeana prevalenta fumatului in populatia generala peste 15 ani este 32% la barbati si 21 % la femei.

In tara noastra, pentru prima data in ultimele decenii, studiile arata descresterea prevalentei fumatului de la 35,1% in 2003 la 30,0% in 2007, provenind din scaderea masiva a fumatului la barbati (46,4 - 33,0%). Avem insa o cresterea moderata la femei (24,1-27,1%) in special in randul fetelor.
Femeile necesita protectie speciala fata de tacticile de reclama, marketing si dezvoltarea de produse din tutun, de catre firmele transnationalele din industria tutunului, firme ce propaga mituri asociind fumatul cu eleganta, farmecul, mondenitatea, silueta. Renuntarea la fumat de catre femei este incriminata ca ducand automat la cresterea in greutate.

Misiunea comunitatilor de promovare a sanatatii este de a demonetiza miturile pro-tabac prin efort educativ sustinut adresat in mod special femeilor si fetelor.

In tara noastra acest efort s-a concretizat in diferite activitati de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate. Astfel Romania conduce detasat in ierarhia UE in privinta afisarii mesajelor de sanatate si imaginilor de pe pachetele de tigarete care informeaza asupra fumatului: conving sa nu se inceapa, sa nu se reia, sa se fumeze mai putin, sa se incerce abandonarea fumatului.

Tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni in acest secol. Contracararea educativa a marketing-ului pro-tabac poate contribui la reducerea fumatului la femei si poate salva numeroase vieti.

In acest context, masurile active impotriva fumatului la femei incepand cu fetele vor fi miezul eforturilor anti-fumat ale retelei romanesti de promovare a sanatatii incepand cu 31 mai 2010.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii