Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ziua Mondiala a Osteoporozei - 20 octombrie 2010. Nu te "inclina" in fata osteoporozei!

La fiecare 22 de secunde, la nivel mondial, o persoana sufera o fractura a coloanei vertebrale. Se estimeaza ca peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de osteoporoza, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. O fractura la sold cauzata de osteoporoza poate fi fatala in 20% din cazurile de spitalizare. Tu ce faci pentru sanatatea oaselor tale?

Ziua Mondiala a Osteoporozei a fost marcata si anul acesta printr-o manifestare dedicata luptei impotriva acestei afectiuni. Conferinta "Nu te inclina in fata osteoporozei" s-a desfasurat sub forma unui eveniment interactiv care a reunit deopotriva specialisti, pacienti cu osteoporoza si reprezentanti mass-media.

Evenimentul, care a avut loc astazi, 20 octombrie, ora 11:00, la Institutul National de Statistica din Bucuresti, ṣi-a propus informarea si educarea publicului larg dar si a reprezentantilor mass-media cu privire la importanta preventiei acestei boli cunoscute si sub numele de "hotul tacut". Putem vorbi de osteoporoza ca fiind o problema de sanatate publica atat in tara noastra, cat si in intreaga lume.

Speakerii prezenti la conferinta au dezbatut problemele legate de osteoporoza si au oferit solutii si sprijin in diagnosticarea si perceperea corecta a acestei afectiuni atat de usor de prevenit, dar atat de greu si costisitor de tratat. Temele care au fost abordate in cadrul Conferintei ce a marcat Ziua Mondiala a Osteoporozei au facut referire la: "Importanta diagnosticarii precoce a osteoporozei de catre medicul de familie" (dr. Rodica Tanasescu - presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei), "Osteoporoza in ortopedie" (conf. dr. Radu Radulescu - sef sectie ortopedie-traumatologie, Spitalul Universitar Bucuresti), Osteoporoza - o epidemie prea silentioasa in Romania (dr. Carmen Gabriela Barbu - Spitalul Universitar Elias) si "Osteoporoza - elemente de management al fracturilor" (dr. Salvina Mihalcea - vicepresedinte Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania).

Specialistii au tras un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezinta maladia supranumita "hotul tacut" si au lansat un mesaj prin care sa creasca gradul de constientizare asupra importantei preventiei, pentru evitarea instalarii osteoporozei.

Efectele fracturilor cauzate de osteoporoza se resimt si la nivel psihologic. Pierderea mobilitatii, durerile, deformarea vizibila a coloanei vertebrale, ii induc pacientului stari psihice grave precum depresie, pierderea increderii in sine, temeri sau izolare fata de semeni. Iata, cat de puternic poate fi impactul generat de o astfel de afectiune.

Din aceste motive, este important sa stim ca osteoporoza poate fi pur si simplu prevenita, prin "construirea" unor oase puternice inainte de varsta de 30 de ani. "Nu te inclina in fata osteoporozei" este mesajul conferintei desfasurate anul acesta la Bucuresti.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania (ASPOR) a dorit sa sublinieze ca:

1. Fracturile vertebrale sunt subdiagnosticate si subtratate.
2. Diagnosticul precoce al primei fracturi si tratamentul corect sunt esentiale in prevenirea cascadei fracturilor vertebrale.
3. Trei semne majore ale fracturilor vertebrale trebuiesc cunoscute. Acestea sunt: pierderea in inaltime, durerea de spate (poate avea multe alte motive) si pozitia incovoiata a spatelui respectiv tendinta de a nu-ti putea pastra coloana dreapta.

Totodata, una din trei fracturi vertebrale ramane nediagnosticata si netratata ducand astfel la un risc crescut al altor fracturi vertebrale. Se poate ajunge rapid la CASCADA FRACTURILOR VERTEBRALE, situatie de existenta a unor fracturi vertebrale multiple, care determina dureri de spate, cifoza sau garbovire, pierdere in inaltime, zile de inactivitate, depresie si chiar deces.

"Nu te inclina in fata osteoporozei" este un indemn lansat pacientilor, medicilor dar si jurnalistilor care pot ajuta la propagarea corecta a mesajelor dezbatute in cadrul evenimentului. Prezentarea concluziilor prezentarilor din cadrul evenimentului precum si experientele pacientilor care sufera de osteoporoza pot constitui un suport informativ pentru activitatea de constientizare a pericolului osteoporozei in Romania.

Conferinta "Nu te inclina in fata osteoporozei" a fost organizata de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania in parteneriat cu Sanatatea Press Group. Evenimentul a fost sponsorizat de Worwag Pharma.

20/10/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii